economie cultuur politiek RSS

Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken

Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken

In opdracht van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs deed ik de afgelopen periode onderzoek naar China's industrie- en innovatiepolitiek Made in China 2025. De weergave daarvan verschijnt in het vakblad De Ingenieur.

Amerikaanse en Europese regeringen maken zich zorgen over een Chinees beleidsplan dat van de Volksrepubliek een industriële en technologische wereldleider moet maken. Zijn de torenhoge ambities uit dit plan echt haalbaar of blijft China voorlopig afhankelijk van buitenlandse basistechnologie? Dat zijn de kernvragen van het eerste artikel dat deze maand verscheen in De Ingenieur.

 

Voor het onderzoek raadpleegde ik deskundigen uit binnen- en buitenland en bezocht ik de Huawei University in Shenzhen. In het tweede deel, dat in maart verschijnt, ga ik nader in op de specifieke gevolgen voor Nederland. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de Frank Biesboer Beurs. Het begin van het artikel lees je op de site van De Ingenieur, de rest staat achter een betaalmuur. 

maandag 17 februari 2020


Gerelateerde onderwerpen:

China in 2020: een plaag van grijze neushoorns
Een wapenstilstand in de Eerste Wereldhandelsoorlog
Opinie: kies geen partij in strijd VS-China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder