economie cultuur politiek RSS

Fortune 500: meer Chinese bedrijven dan Amerikaans

Fortune 500: meer Chinese bedrijven dan Amerikaans

In de jaarlijkse ranglijst van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld staan dit jaar 124 bedrijven uit China, Hong Kong en Macau, tegenover 121 Amerikaanse multinationals. Voor het eerst in het bestaan van de Fortune Global 500 is China zwaarder vertegenwoordigd dan de Verenigde Staten.

Walmart leidt de ranglijst, met een jaaromzet in 2019 van 523,9 miljard doller. Het Amerikaanse supermarktconcern is al jarenlang het bedrijf met de grootste omzet ter wereld. Dan volgen drie Chinese staatsbedrijven, waarvan het olie- en chemieconcern Sinopec de grootste is (407 miljard dollar omzet). Sinopec stond vorig jaar ook tweede.

Het Nederlands-Britse Shell zakt van een derde naar een vijfde plek vanwege een dalende omzet. State Grid, het bedrijf dat het Chinese hoofdelectriciteitsnetwerk exploiteert, is nu het derde bedrijf ter wereld (383,9 miljard omzet). China National Petroleum Corp. is opgeschoven naar een vierde plek; het olie- en gasbedrijf CNPC was vorig jaar goed voor een omzet van 379,1 miljard dollar. De top-10 wordt aangevuld met Saudi Aramco, Volkswagen, BP, Amazon.com en Toyota.

 

Staatsbedrijven domineren

Maar het belangrijkste nieuws zijn niet de verschuivingen in de top van het lijstje. Dat is dat voor het eerst zich meer Chinese bedrijven onder de 500 grootste wereldwijde ondernemingen bevinden dan Amerikaanse; 124 tegenover 121. Chinese staatsbedrijven domineren in het overzicht. Verzekeraar Ping'An is het eerste private Chinese bedrijf in de lijst (plaats 21).

Veel van China's grootste bedrijven zijn geen echte multinationals. Ze zijn als nationale kampioen op hun gigantische thuismarkt groot genoeg voor een plekje in de lijst. Maar bedrijven die wel de wereldmarkt bespelen zijn er natuurlijk ook, zoals Lenovo, Huawei en Alibaba.

 

Ontkoppeling

Het Amerikaanbse zakenblad Fortune stelt sinds 1955 een jaarlijkse ranglijst samen van grootste Amerikaanse bedrijven. In 1990 begon men de 500 grootste bedrijven wereldwijd te rangschikken. In 1990 stond er geen enkel Chinees bedrijf in de lijst. Sinds 2003 neemt het aantal Chinese bedrijven alleen maar toe en sinds 2002 het aantal Amerikaanse gestaag af. 

Volgens hoofdredacteur Cliff Leaf laat de Global 500-lijst goed zien hoe het belang van de Chinese economie in de wereld in de afgelopen decennia is gegroeid. Volgens het zakenblad zijn de Amerikaanse en Chinese economieën zo met elkaar verknoopt, dat van een door sommige haviken zo vurig gewenste ontkoppeling nooit sprake kan zijn.

 

De Fortune Global 500 lijst vindt je hier.

donderdag 13 augustus 2020


Gerelateerde onderwerpen:

Zes vragen over de TikTok-controverse
Opinie: Neem China als voorbeeld
Twee miljardairs per week erbij, eentje eraf

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder