economie cultuur politiek RSS

Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Na een nek-aan-nekrace moest een shoot out de beslissing brengen welk team zich dit jaar de grootste Chinakenners van Nederland mag noemen. Het team Helan Dou trok uiteindelijk aan het langste eind en won de Grote China Kennis Quiz 2021.

Een uitgelaten stemming maakte zich maandagavond meester van het Pesthuis in Leiden, lokatie voor de jaarlijkse kwis die dit keer vanwege Corona-maatregelen niet rond Chinees Nieuwjaar, maar aan het eind van de zomer werd gehouden. Een kleine honderd deelnemers, verdeeld in teams van vier of vijf personen, streden om de begeerde wisselbeker en de eer.

Zij moesten antwoord geven op vragen als 'Wie was de grondlegger van het Daoïsme?' en 'Hoe vaak heeft Xi Jinping zich aangemeld voordat hij als partijlid werd geaccepteerd?' Halverwege de kwis was al duidelijk dat de beste teams elkaar niet veel ontliepen. En toen na vijf speelrondes de eindstand werd opgemaakt bleek dat niet alleen twee teams gelijk waren geëindigd in de strijd om de derde plaats, maar dat een beslissingsvraag ook de doorslag moest geven tussen de nummers een en twee.

 

Titelverdediger onttroond

Het team Helan Dou, bestaande uit Geeske In 't Velt, Floriske Deutman, Jessica Sun, Thera Rohling en Froukje de Jong, ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. Naast de wisselbeker ontvingen zij ieder een dinercheque van restaurant Umami in Den Haag.

De tweede prijs, een exemplaar van het boek De Spijker van auteur Zhang Yueran voor ieder teamlid, was er voor team CowTow, bestaande uit Charlotte Brouwer, Merle van Laake, Tijn Blom, Vera Kranenburg en Eric Zhang. Een derde plek was er voor team The Relevant Organ, dat in de eerste vijf jaren dat de Chinakwis wordt georganiseerd al drie keer wist te winnen. De teamleden, Annemarie Montulet, Mariska Driessen, Pieter Fleury, Robbert van Groenestijn en Annelous Stiggelbout, kregen het boek Is China nog te stoppen? van Henk Schulte Nordholt.

 

De Grote China Kennis Quiz wordt sinds 2015 georganiseerd en is sinds dit jaar een activiteit in het kader van het China Café van het Leiden Asia Center. De kwis wordt samengesteld en gepresenteerd door Ed Sander (ChinaTalk) en Fred Sengers (Blogaap).

dinsdag 14 september 2021


Gerelateerde onderwerpen:

The Relevant Organ slaat weer toe in GCKQ

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder