economie cultuur politiek RSS

Blogaap vlogt afl. 10: Onze man in Beijing

Op woensdag 18 mei is het precies 50 jaar geleden dat Nederland en China hun diplomatieke betrekkingen verhoogden tot het hoogste (ambassadeurs)niveau. Hoe staat die relatie ervoor en wat houdt het werk van een ambassadeur in China eigenlijk in? Dat vroeg ik aan Ed Kronenburg, in de periode 2017-2019 'onze man in Beijing'.

Nederland behoorde in 1950 tot de eerste landen die de Volksrepubliek China erkenden. Toch zou het tot 18 mei 1972 duren voordat de diplomatieke relaties tot het hoogste niveau werden verhoogd. Deze maand wordt dat met enkele bescheiden activiteiten in China en Nederland gevierd.

In deze video vertelt Kronenburg over zijn ervaringen in Beijing, het belang van Nederland voor China en wat hij -als hij nog ambassadeur zou zijn- zijn Chinese counterparts zou zeggen over Oekraïne. (Deze video is in het Nederlands ondertiteld; druk op cc onderin het videoscherm)

 

Meer weten over de historie Chinees-Nederlandse diplomatieke betrekkingen? Lees dan ook de Q&A die ik eerder had met Vincent Chang over dit boeiende onderwerp.

 

 

Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij wel helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!

woensdag 18 mei 2022

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Q&A: Vincent Chang over 50 jaar diplomatieke betrekkingen met China
Oekraïne-oorlog zit relatie EU en China in de weg
Vijf vragen over de band tussen Rusland en China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder