economie cultuur politiek RSS

Tiger Lily winnaar GCKQ na spannende ontknoping

De zevende editie van de Grote China Kennis Quiz was tot het allerlaatste moment spannend. Er moest een shoot out-vraag aan te pas komen voordat het team Tiger Lily als winnaar kon worden aangewezen.

Zestien teams streden maandagavond in de Faculty Club in Leiden om een prijzenpakket, de begeerde wisselbeker, maar vooral om de eer. Halverwege lagen de teams nog dicht bij elkaar, maar na twee pittige vragenrondes bleven er aan de top van het klassement drie teams over die met een gelijk puntental eindigden.

Net als vorig jaar moest een shoot out de beslissing brengen. Hoe lang is het beroemde Grote Kanaal tussen Hangzhou en Beijing, hadden de kwismasters als benaderingsvraag bedacht. Team Helan Dou, winnaars van de vorige editie, dacht 1.000, Tiger Lily 2.000 en Shutiao Jichang bijna 3.000 kilometer. Het correcte antwoord is 1.794 kilometer en daarmee eindigde team Tiger Lily, bestaande uit Khrystyna Bohovid, Eric Zhang, Lily Sprangers, Leon Verbakel (allen verbonden aan het Leiden Asia Center) en Annemarie Montulet (Universiteit Leiden) als eerste en zij mogen zich een jaar lang de grootste Chinakenners van Nederland noemen.

 

Titelverdediger Helan Dou greep dus net naast de winst, maar dat maakte het spelplezier er niet minder om bij teamleden Geeske in 't Veld, Friso Dubbelboer, Froukje de Jong, Thera Rohling en Jessica Sun.

De formatie Shutiao Jichang (letterlijk: Patat Luchthaven), bestaande uit Danny Nobel, Gwendolyn Tates, Michiel Ebbing, Thijs van der Toom, Yifan Yang, scoorde afgelopen jaren ook al goed, maar eindigde nu voor het eerst in de top-3.

De Grote China Kennis Quiz wordt sinds 2015 georganiseerd en is een activiteit in het kader van het China Café van het Leiden Asia Center. De kwis wordt samengesteld en gepresenteerd door Ed Sander (Chinatalk) en Fred Sengers (Blogaap) en is mede mogelijk gemaakt door Coolen China, Dutch Sino Business Promotions, NL in Business en D&D Production & Sourcing. Ed Sander maakte ook de videocompilatie.

dinsdag 28 juni 2022


Gerelateerde onderwerpen:

Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder