economie cultuur politiek RSS

3 november: Amerika-China avond met Willem Post en Fred Sengers

3 november: Amerika-China avond met Willem Post en Fred Sengers

In het najaar vinden zowel in Amerika als China twee belangrijke politieke gebeurtenissen plaats. In de huidige wereld zijn zij niet los van elkaar te zien. Amerikanist Willem Post en Chinadeskundige Fred Sengers praten u op donderdagavond 3 november in Nieuwspoort in Den Haag bij over de Midterm-verkiezingen in de VS en het Partijcongres in China.

De ogen van de wereld zijn gericht op de Russische invasie in Oekraïne. De Chinese leiders vinden het prima dat Poetin als bliksemafleider fungeert, zodat zij in betrekkelijke stilte hun economische en politieke opmars kunnen voortzetten. Maar vergis je niet: voor de Verenigde Staten is en blijft China de belangrijkste en gevaarlijkste uitdaging.

Dit najaar vinden er twee belangrijke politieke gebeurtenissen plaats die van grote invloed zullen zijn op de verhoudingen tussen de twee wereldmachten. Op 8 november worden in de VS de Midterm Elections gehouden, waarbij alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en een derde in de Senaat verkiesbaar is.

 

Vanaf 16 oktober komt bovendien in Beijing het Nationale Partijcongres bij elkaar; het vijfjaarlijkseplenaire congres van de Chinese Communistische Partij; hier wordt beslist over de koers van het landen benoeming van zijn leiders.

Houdt Joe Biden een werkbare meerderheid in het Congres en wat betekent dit voor de presidentsverkiezingen van 2024? Of grijpen Trumpisten de macht in de Amerikaanse politiek?

Wordt Xi Jinping voor een derde termijn herkozen en slaagt hij erin zijn macht te consolideren door loyalisten op sleutelposten te benoemen? En vooral: welke gevolgen heeft dit alles voor de stabiliteit in de wereld op politiek, militair en economisch terrein?

 

Amerikanist Willem Post, Amerika-deskundige van Instituut Clingendael, volgt al jaren de Amerikaanse binnen- en buitenlandse politiek. Hij publiceerde vijftien boeken en is een veel gevraagd media-commentator.

China-deskundige Fred Sengers is bekend van zijn analyses van China's gesloten politieke systeem. Ook hij is een veel gevraagd media-commentator in binnen- en buitenland.

Post en Sengers praten u in hun gecombineerde presentatie op de Amerika-China avond in anderhalf uur volledig bij over de hete herfst in de geopolitiek.

 

Chimerica-event:

Inloop vanaf 18:00 uur
Avond: 18:30 uur t/m 20:00 uur
Er zal een speciale  ‘wereldburger’ (vlees of vegetarisch) worden geserveerd met salade en frites.
Tickets inclusief ‘wereldburger’, frites, salade en 2 drankjes (bier/wijn of fris) zijn per persoon €29,50, voor Poorters is er €2,00 euro korting. (vegetarisch kunt u via het notitieveld aangeven).

Tickets en registreren kan hier.

 

Post en Sengers zijn dit najaar en winter ook beschikbaar voor een gezamenlijke lezing. Boek nu deze veelgevraagde sprekers voor uw succesvolle evenement dit najaar waarover bezoekers lang zullen napraten. Contactpagina.

donderdag 11 augustus 2022Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder