economie cultuur politiek RSS

Team Mi Fei blinkt uit bij GCKQ2023

Team Mi Fei blinkt uit bij GCKQ2023

Met een uitzonderlijk hoge eindscore trok team Mi Fei de winst naar zich toe in de Grote China Kennis Quiz 2023-editie. Achttien teams streden maandagavond om de eer én de wisselbeker natuurlijk.

Titelverdedigers team Tiger Lily, miste dit keer een aantal sterke deelnemers, maar desondanks kon het team -dit jaar was vanwege het Jaar van het Konijn voor de naam Rabbit Lily gekozen- lange tijd goed meekomen. Ook andere eerdere winnaars zoals Helan Dou en Relevant Organ bleven lang in de race om de eindzege. Maar de twee vragensets op het eind maakten het verschil, waarbij team Mi Fei met een foutloze slotronde aan het langste eind trok.

Maandagavond hadden zich een kleine negentig deelnemers, verdeeld over 18 teams gemeld voor de achtste editie van de Grote China Kennis Quiz. De kwis was net zoals vorig jaar snel uitverkocht; er passen niet meer mensen in de Faculty Club van de Universiteit Leiden.

 

Recordscore

Op de geografievragen werden dit jaar goed gescoord. Zo wist ieder team de twee Himalayastaatjes tussen China en India te noemen (Nepal en Bhutan). Geschiedenis bleek weerbarstiger; de helft noemde het juiste jaartal van de grensoorlog tussen China en de Sovjet-Unie (1969). Daarentegen wist of gokte iedereen goed bij de vraag of het verschil in jaren tussen Xi Jinping en Vladimir Poetin groter is dan het verschil in centimeters tussen beide wereldleiders.

De eerste prijs was dit keer voor team Mi Fei, bestaande uit Ties Coolen, Sense Hofstede, Hedda Sasburg, Yoka Bruynzeel en Erik van der Molen. Zij behaalden 53 punten op een maximale score van 60 (88 procent!); een zeer hoge score in de achtjarige geschiedenis van de kwis.

 

Runners up

Team Shutiao Jichang (een fantasienaam, het betekent patatje vliegveld) bestaande uit Thijs van der Toom, Gwendolyn Tates, Michiel Ebbing, Yifan Yang en Ibo Gulsen legde beslag op de tweede plek met 49 punten. Na een vierde en derde plek in de voorgaande jaren kruipt deze formatie langzaam naar de toppositie. Een derde plaats was er voor Laoshu, bestaande uit Ingrid d'Hooghe, Lydia Liu, Lilian Kranenburg, Roland Brouwer en Elisabeth Koch (47 punten). 

De Grote China Kennis Quiz wordt sinds 2015 georganiseerd en is een activiteit in het kader van het China Café van het Leiden Asia Center. De kwis wordt samengesteld en gepresenteerd door Ed Sander (Chinatalk) en Fred Sengers (Blogaap) en is mede mogelijk gemaakt door Coolen China, Dutch Sino Business Promotions, China Access en D&D Production & Sourcing. Ed Sander maakte ook deze korte video-impressie van de avond.

dinsdag 7 februari 2023


Gerelateerde onderwerpen:

Tiger Lily winnaar GCKQ na spannende ontknoping

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder