economie cultuur politiek RSS

Team Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024

Team Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024

Na een spannende ontknoping was het team Long March die de Grote China Kennis Quiz dit jaar wist te winnen. Het was de negende keer dat de pubquiz voor Chinakundigen in wetenschap, overheid en bedrijfsleven werd georganiseerd.

Dinsdagavond waren meer dan honderd deelnemers naar The Fiddler in Den Haag gekomen om de Chinapubquiz, een evenement van het Leiden Asia Centre, te spelen. Veel teams hadden met hun teamnaam ingespeeld op het jaar van de draak dat onlangs is begonnen.

Zo ook het winnende team, bestaande uit Vera Kranenburg, Celine Leurs, Emma Burgers, Jonas Lammertink en Sense Hofstede, dat zich Long March noemde; een naam die zowel verwijst naar de Lange Mars als het Chinese woord voor Draak: Long. Het gezelschap scoorde maar liefst 81% van de maximaal haalbare score op de vragen die quizmasters Ed Sander (ChinaTalk) en Fred Sengers (Blogaap) op de deelnemers afvuurden.

 

Hoge score

Zo werden de deelnemers getoetst op hun kennis van zowel de geschiedenis (hoorde de vlag met een draak op een geel veld bij keizerlijk China of de Republiek China?) als de actualiteit (naar welke twee landen zijn de zeldzame aardmetalen genoemd waarvoor China een exportvergunning instelde?). Voor hilariteit zorgde een geluidsvraag waar de deelnemers titels van bekende popnummers moesten herkennen die met het traditionele Chinese instrument guzheng waren ingespeeld.

Maar ook het team Leading Group Trivial Affairs, bestaande uit Gilles Goedhart, Laura van Megen, Maarten Heetderks en Marcel van den Bogaard, behaalde deze hoge score. Dat betekende dat een shoot out-vraag de beslissing moest forceren: hoeveel maanden waren Nederlanders in de 17e eeuw de baas op Formosa, het huidige Taiwan? Team Long March beantwoordde deze moeilijke vraag tot op één maand nauwkeurig. De teamleden kregen ieder een waardebon van Toko Dun Yong en mogen zich een jaar lang de grootste Chinakenners van Nederland noemen met de wisselbeker met hun naam erop als bewijs.

 

Chinees Nieuwjaar

Voor het als tweede geëindigde team lagen er waardebonnen voor restaurant Full Moon City in Den Haag klaar. Derde werd het team Young China Circle, bestaande uit Ardi Bouwers en studenten Xiangxia van den Ham, Yoran Nijenbanning, Ben Juurlink en Rick Samaraweera. Zij kregen tickets voor het CinemAsia filmfestival (5-10 maart in Amsterdam). Een aanmoedingsprijs bestaande uit dinerbonnen van restaurant HotSpot Central in Leiden was er voor team Double Dynasty.

De GCKQ wordt ieder jaar rond Chinees Nieuwjaar gehouden; dit jaar voor de negende keer. De organisatie is in handen van het Leiden Asia Centre. Sponsors waren dit keer Dutch Sino Business Promotions, Coolen China en D&D Production & Sourcing.

woensdag 28 februari 2024


Gerelateerde onderwerpen:

Team Mi Fei blinkt uit bij GCKQ2023
Tiger Lily winnaar GCKQ na spannende ontknoping
Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder