economie cultuur politiek RSS

Kieswijzer: het PVV-programma voor Europa (1)

Kieswijzer: het PVV-programma voor Europa (1)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, Europa en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de PVV.

Wat valt als eerste op?

Een beknopt programma. Veel nadruk op bekende vooroordelen over EU: duur, bureaucratisch, Europese dictaten, baantjesjagers etc

 

China

Hoe vaak wordt China genoemd: één keer.

 

  • Om het continent veilig te houden, wil de PVV dat we ons wapenen tegen externe dreigingen, zoals die uit Rusland, China en het Midden-Oosten. Er staat niet bij hoe.

 

Geopolitiek

  • Europese Unie van nu ontwikkelt zich volgens het programma in rap tempo tot een geopolitieke Unie. Voor de PVV geen Europese superstaat.
  • De NAVO is de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid. Multilaterale samenwerking, inkoop en trainingen zijn binnen dit verband onontbeerlijk. 
  • De PVV steunt de strijd van Oekraïne tegen de Russische agressor (een draai: in het nationale verkiezingsprogramma stond nog dat de PVV noch geld, noch materieel aan Oekraïne wilde leveren voor ëen oorlog die de onze niet is"; FS).

 

Europa

  • De PVV wil primair inzetten op een zeer restrictief migratiebeleid en daarmee fors minder asielaanvragen in Nederland. Daarom zullen de Europese regels aangepast moeten worden. Een opt-out voor Nederland (daar moeten andere lidstaten dan wel mee instemmen; FS).
  • Voorstander van samenwerking op defensiegebied op het Europese continent, maar niet onder de vlag van de EU. Dus geen Europese defensie, geen Europees leger en geen eurocommissaris van Defensie. 
  • Een fors lagere EU-begroting. Nul Nederlandse euro’s naar gezamenlijke schulden of fondsen buiten de EU-begroting om. 
  • Tegen "vergaande voorstellen" zoals het invoeren van de digitale euro.

 

Open economie

  • Merkwaardig genoeg weinig aandacht voor het onderwerp economie, terwijl de PVV toch terugwil naar een soort EEG. Wel relatief veel woorden over boeren en vissers. Die moeten niet gehinderd worden door milieuregels. "Klimaatrealisme in plaats van klimaathysterie", noemt de PVV dat.

 

Opmerkelijk

Veel "wij zorgen ervoor dat...". De PVV-leiding realiseert zich toch wel dat om iets te veranderen -net zoals in Nederland zelf- een meerderheid gevonden moet worden?

 

Conclusie

Het woord Nexit is dan wel verdwenen uit het PVV-programma. De PVV toont zich een eurosceptische partij in de klaarblijkelijke veronderstelling dat Europese samenwerking niet het Nederlands belang dient. Het is duidelijk waar de PVV allemaal tegen is. Maar van enig plan om de EU te hervormen of wat Europa wel samen kan doen is geen sprake.

 

 

 

Je kunt iets voor me doen: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal of met creditcard. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!
 
woensdag 8 mei 2024


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven
Opinie: Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland vestigen
Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder