economie cultuur politiek RSS

Lokale overheden vervalsen economische data

Een gemeente in de zuidelijke provincie Yunnan heeft statistische gegevens opzettelijk overdreven. Dat blijkt uit een controle van het Chinese statistiekbureau.

Op papier zien de economische cijfers van de gemeente Luliang er prima uit. De gezamenlijke omzet van 28 lokale industriële bedrijven bedroeg in 2012 6,34 miljard yuan en in de eerste zes maanden van dit jaar nog eens 2,74 miljard dollar.

Dat stond althans in de cijfers die de gemeente aan het nationale statistiekbureau heeft aangeleverd. Maar controle bij de bedrijven zelf levert een heel ander beeld op: een gezamenlijke omzet van 2,82 miljard yuan in 2012 en 1,06 miljard over het eerste halfjaar van 2013. Minder dan de helft dus.

 

Te lage cijfers worden niet geaccepteerd

Volgens het bericht van het statistiekbureau dat donderdagavond verscheen, hadden de onderzochte bedrijven zich beklaagd over de gemeente. Als de door hun aangeleverde statistische data te laag waren, kregen ze hun formulieren teruggestuurd. Net zo lang, totdat de ingevulde bedragen hoog genoeg waren.

Het statistiekbureau zegt het niet hardop, maar de oorzaak van de gemeentelijke fraude is duidelijk. Voor de carrière van lokale bestuurders zijn mooie cijfers onontbeerlijk. In China's centraal geleide economie krijgen ze targets opgelegd. Partijtijgers maken alleen promotie als ze groei laten zien. Overigens profiteerden de bedrijven wel degelijk van hun opgeklopte gegevens, doordat ze makkelijker leningen konden verkrijgen.

 

Schandpaalmethode

Het lijkt erop dat het statistiekbureau een naming and shaming-tactiek hanteert om lokale overheden in het gareel te krijgen. In juni onthulde het bureau al dat de gemeente Henglan in de provincie Guangdong zijn statistische cijfers met een factor vier had overdreven.

En daar heeft het alle reden voor. Sinds februari 2012 verzamelen de nationale statistici zelf de kengetallen van 700.000 grote ondernemingen. Daaruit blijkt een enorm gat met de door lokale overheden aangeleverde gegevens opgeteld: 5.800 miljard yuan (700 miljard euro).

 

Vragen over echte groei

Dat roept vragen op over de werkelijke groeicijfers en omvang van de Chinese economie. Te meer omdat eerder dit jaar de Chinese douane bekend maakte dat de exportcijfers ook al naar beneden zijn bijgesteld om het effect van valse facturen en exportverklaringen te corrigeren.

Analisten relativeren de overdrijving van de Chinese statistische cijfers. Zij stellen dat de informele economie -die in China gigantisch is- juist in de cijfers is ondervertegenwoordigd. In ieder geval lijkt het de Chinese autoriteiten ernst is om realistische economische data te produceren.

vrijdag 6 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China wil wel eens weten hoeveel schuld het heeft
Chinese exportcijfers vallen vies tegen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder