economie cultuur politiek RSS

Hong Kong moet langer wachten op vrije verkiezingen

Er komen geen volledig vrije verkiezingen voor een stadsbestuurder van Hong Kong in 2017. Dat schrijft de hoogste Chinese vertegenwoordiger in Hong Kong in een open brief aan een burgerrechtencomité.

Inwoners van Hong Kong kunnen geen eigen kandidaten voordragen voor de verkiezing van een stadsbestuurder in 2017. Kandidaten kunnen alleen worden voorgedragen door een nominatiecomité. Dat schrijft Zhang Xiaoming, het hoofd van China's Liaison Office in Hong Kong. "Er is geen andere optie mogelijk."

Zhang sluit aan bij de tekst van de mini-grondwet van Hong Kong, de Basic Law. In die zin is het standpunt van Beijing geen achteruitgang. Maar bij de Britse overdracht van Hong Kong aan China in 1997 is afgesproken dat in 2017 de bewoners hun stadsbestuurder direct mochten kiezen. Zhang zegt nu dat de keuze beperkt wordt tot kandidaten die door een nominatiecomité zijn voorgedragen. In de praktijk heeft Beijing veel invloed op het nominatieproces en kan het onwelgevallige kandidaten weren.

 

Open kandidatenlijst

Een pro-democratiegroep, Civic Party, had voorgesteld om ook kandidaten toe te staan die voldoende steun van kiezers weten te verzamelen (68.000 handtekeningen ofwel 2 procent van alle kiesgerechtigden).

De hoop op algemeen kiesrecht werd gevoed door opmerkingen van een hoge Chinese partijfunctionaris. Zhang Dejiang, voorzitter van het staand comité van het Volkscongres, zei begin deze maand dat algemeen kiesrecht het uiteindelijke doel is van politieke hervormingen in het politieke systeem van Hong Kong. Hij zei er echter niet bij wanneer dat doel bereikt kan worden.

 

Britse bemoeienis (on)gewenst

In media in China en Hong Kong is ondertussen ophef ontstaan over bemoeienis van Groot-Brittannië met het democratiseringsproces. Minister van staat Hugo Swire schreef zaterdag in de South China Morning Post dat de inwoners van Hong Kong recht hebben hun eigen leiders te kiezen en dat Engeland bereid is dat proces te ondersteunen.

De staatstabloid Global Times reageerde venijning: "Als jullie zo begaan zijn met democratie in Hong Kong, waar waren jullie dan eerder? Toen de Britten hier de baas waren, werden gouverneurs direct door de koningin benoemd." De huidige stadsbestuurder Leung Chun-ying waarschuwde dat buitenlandse bemoeienis een averechts effect op het democratiseringsproces zal hebben. Dat leidde weer tot scherpe reacties in de media in Hong Kong. "De dag dat buitenlandse mogendheden niet meer in Hong Kong zijn geïnteresseerd, zal dat het einde van de stad zoals we die nu kennen betekenen", schreef Apple Daily.

maandag 16 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Algemeen kiesrecht voor Hong Kong'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder