economie cultuur politiek RSS

Levenslange gevangenisstraf voor Bo Xilai

De rechtbank in Jinan heeft de voormalige politicus Bo Xilai tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege corruptie. Hij kreeg extra straffen voor verduistering en machtsmisbruik.

De rechtbank wees zondagochtend vonnis. Volgens de rechters is het bewezen dat Bo 1,1 miljoen yuan aan steekpenningen in de vorm van vliegtuigtickets heeft aangenomen en hij was zich ervan bewust dat zijn vrouw en zoon geld en goederen met een totale waarde van 19,34 miljoen yuan hebben aanvaard, onder meer een villa in Zuid-Frankrijk.

Bo zou in de periode 1999 tot 2012 zijn macht hebben misbruikt om zakenpartners te bevoordelen. In die periode heeft ook het aanvaarden van steekpenningen plaatsgevonden.

 

Zware straf

De rechtbank legde Bo een levenslange gevangenisstraf op voor corruptie, vijftien jaar cel voor verduistering van 5 miljoen yuan dat bestemd was voor een bouwproject in Dalian en zeven jaar voor misbruik van macht bij het uit zijn functie zetten van de politiechef van Chongqing. Als bijkomende straf heeft de rechtbank Bo al zijn politieke rechten ontnomen en moet hij wederrechtelijk verkregen kapitaal terugbetalen.

De rechtbank volgde de aanklagers die om een zware straf hadden gevraagd. De rechtszaak had van 22 tot en met 26 augustus plaats. Bo had zich daarin soms fel verdedigd. Hij erkende dat hij soms slordig was geweest, maar probeerde de schuld van strafbare feiten op zijn vrouw af te wentelen. Verklaringen van getuigen noemde hij leugenachtig en hij noemde zijn vrouw 'in de war'.

 

Populair en verguist

Bo Xilai was een vooraanstaand politicus die snel carrière maakte. Hij was burgemeester in Dalian, minister van Handel en partijsecretaris in Chongqing. Bovendien maakte hij lange tijd deel uit van het politbureau, de groep van 25 partijbonzen die het beleid van de Volksrepubliek bepaalt. Sommigen zagen in Bo een potentiële partijleider en president.

Bo genoot een zekere populariteit vanwege zijn harde aanpak van criminaliteit en populistische optreden, waarbij vaak werd teruggegrepen op nationalistische sentimenten. Bo trad graag op de voorgrond. Het leverde hem fans in het land, maar vijanden in de top van de communistische partij op.

 

Moord en een doofpotaffaire

Bo kwam echter ten val door een pijnlijke geschiedenis. Zijn vrouw Gu Kailai vermoordde de Engelse zakenman Neil Heywood. Bo gebruikte zijn macht om het onderzoek te saboteren. Daar was hij misschien nog mee weggekomen ook, ware het niet dat de politiechef in Chongqing uit probeerde te wijken naar een Amerikaans consulaat. Hij vertelde de verbijsterde Amerikanen het hele verhaal over de moord op een Brits staatsburger.

Hierdoor konden de Chinezen niet anders dan de zaak uitzoeken. Sommige analisten zeggen dat tegenstanders van Bo binnen de partij hun kans schoon zagen hem pootje te lichten. Al snel kwamen beschuldigingen van corruptie. Met het vonnis komt een einde aan de politieke opmars van Bo. Over tien jaar kan Bo gratie aanvragen. Hij is dan 74, te oud om nog een rol van betekenis in de politiek te spelen. Bo is daarmee politiek begraven.

Bo heeft tien dagen om hoger beroep aan te tekenen. In een goed gedocumenteerd artikel bij de BBC kun je alles lezen over Qincheng, de gevangenis waar veroordeelde leden van China's politieke elite worden gedetineerd.

zondag 22 september 2013

Gerelateerde personen:

Bo Xilai

Gerelateerde onderwerpen:

Dag 5: zware straf geƫist tegen Bo Xilai
Vijf vragen over proces Bo Xilai

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder