economie cultuur politiek RSS

Weibo-gebruikers slaan terug; politiechef geschorst

De politiechef van Zhangjiachuan is op non-actief gesteld, nadat Chinese internetgebruikers informatie onthulden over een oude corruptiezaak. De bloggers kwamen in actie na de arrestatie van een 16-jarige jongen wegens het verspreiden van online-geruchten.

Als strengere regels voor het verspreiden van geruchten op het internet een aanval op de vrijheid van meningsuiting zijn, dan hebben de internetgebruikers deze week een succesvolle tegenaanval uitgevoerd. 

Bai Yongqiang, de politiechef verantwoordelijk voor de arrestatie van de 16-jarige blogger Yang Hui, werd maandagavond onverwacht geschorst, nadat Weibo-gebruikers hadden ontdekt dat Bai werd verdacht van het betalen van 50.000 yuan (6.000 euro) aan steekpenningen aan zijn voormalige baas. Hoewel de kwestie bij de rechtbank is aangebracht, is het nooit tot een rechtszaak gekomen.

 

Tegenaanval

Bloggers doken in het verleden van de lokale autoriteiten in Zhangjiachuan, nadat Yang vorige week dinsdag werd aangehouden. Zijn arrestatie leidde tot een golf van verontwaardiging op het Chinese internet. Bloggers vonden foto's van de lokale partijsecretaris Liu Changjiang met dure horloges aan zijn pols. En ze vonden tot nu toe onbekende documenten over de omkoopverdenking van de lokale politiechef.

De dag nadat de politieman werd geschorst, werd Yang na zeven dagen detentie vrijgelaten. De politie laat beschuldigingen tegen hem vallen. Hij bedankte andere internetters voor hun inspanningen en plaatste bij het bericht een foto van zichzelf in een trui met het opschrift: make the change. Volgens staatsmedia heeft de schorsing van de politiechef niets met de zaak tegen Yang en zijn vrijlating te maken. Buitenlandse media meldden dat lokale autoriteiten in Zhangjiachuan dinsdag de telefoon niet meer opnamen.

 

Strenge regels tegen onlineroddels

De 16-jarige Yang is de eerste burger die de gevolgen ondervindt van nieuwe, strenge regels die op het Chinese internet gelden. Op 9 september maakten het Hooggerechtshof en het openbaar ministerie bekend dat het de verspreiders van onware geruchten op het internet extra zwaar gaat straffen als hun bericht meer dan 5.000 keer wordt gelezen of meer dan 500 keer wordt doorgestuurd. Makers riskeren een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Yang had op internet twijfels geuit over de dood van een eigenaar van een karaokebar. Volgens een officieel onderzoek heeft de man zelfmoord gepleegd door van het gebouw te springen waarin de bar is gevestigd. De puber vroeg zich af of deze lezing juist was.

Hij schreef dat de bareigenaar vlak voor zijn dood ruzie had gehad en daarbij op straat in elkaar was geslagen. Zijn berichten werden opgepikt en doorgestuurd. De politie beschuldigde de jongen van het uitlokken van ruzie en het veroorzaken van problemen.

woensdag 25 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Puber is eerste verdachte van strenge roddel-regels
Klokjes-klokkenluider aangehouden voor verhoor
Zwaardere straffen voor online geruchten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder