economie cultuur politiek RSS

Happy Hour voor drugshandelaren in Zuidoost-Azië

Stijgende heroïneprijzen wijzen op een groeiende vraag naar deze drug. Volgens de VN wordt er zoveel heroïne in China gebruikt, dat de Gouden Driehoek de vraag niet meer aankan. 

De handelsprijs voor een kilo heroïne is in één jaar tijd van 7.600 tot 8.550 euro gestegen naar 9.500 tot zelfs 11.400 euro. Dat schrijft de South China Morning Post op basis van eigen onderzoek onder drugshandelaren in Thailand.

Omdat de oogsten goed zijn, wijzen de prijsstijgingen op een groeiende vraag. Volgens SCMP is het Happy Hour voor de drugshandelaren in de Gouden Driehoek, het gebied aan China's zuidgrens, waar in Noord-Vietnam, Laos, Birma en Noord-Thailand opium wordt verbouwd.

 

Ook smokkel uit Afghanistan

Volgens het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC) wordt 70 procent van alle drugs die in de Gouden Driehoek wordt geproduceerd geconsumeerd in China, Hong Kong en Macau. Ondanks het feit dat de productie van opium in de Gouden Driehoek sinds 2006 is verdubbeld, is de vraag zo groot dat er nu ook vanuit Afghanistan drugs naar China worden gesmokkeld.

UNODC becijfert dat er jaarlijks 65 ton zuivere heroïne in China wordt gebruikt. Volgens officiële cijfers heeft China 2,14 miljoen drugsverslaafden. 

 

Anti-drugs campagne

Drugs zijn officieel verboden in China. De autoriteiten doen dan ook veel om drugshandel en -smokkel te bestrijden. Het werkt daarmee samen met autoriteiten in de buurlanden.

Regelmatig worden handelaren en smokkelaars aangehouden, die draconische straffen krijgen opgelegd, inclusief de doodstraf. In mei werd een anti-drugsactie afgerond waarbij 61.000 arrestaties zijn verricht. Maar het zijn vaak de loopjongens van het drugsbedrijf. Vanwege de enorme bedragen die in de handel omgaan, kunnen de grote bazen met behulp van steekpenningen buiten schot blijven.

vrijdag 27 september 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Anti-drugsactie: 61.300 arrestaties

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder