economie cultuur politiek RSS

Wetenschappelijke rel over China-boycot

Britse en Amerikaanse wetenschappers boycotten een congres van Nasa, omdat Chinese deelnemers worden geweerd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie mag op geen enkele manier meer met China samenwerken, vanwege een wet die eerder dit jaar is aangenomen.

Een schot in eigen doel, zo noemt de Britse astronoom sir Martin Rees de Amerikaanse maatregel om Chinese wetenschappers uit te sluiten. Meerdere hooggeleerden hebben aangegeven de Nasa-conferentie te zullen boycotten.

In november zouden wetenschappers uit de hele wereld bijeenkomen in het Ames Research Center in Californië voor een congres over de Kepler ruimtetelescoop van Nasa. Deze telescoop zoekt naar planeten buiten ons zonnestelsel.

 

Anti-spionage

Maar een wet van het republikeinse congreslid Frank Wolf om spionage tegen te gaan gooit roet in het eten. In maart nam het Congres een wet aan die de toegang van Chinezen in gebouwen van Nasa verbiedt. In juli accordeerde het congres een nog strengere wet: het is Nasa voortaan verboden op enige manier samen te werken met Chinezen.

Uit een mail aan congresdeelnemers, in het bezit van de Britse krant The Guardian, blijkt dat Chinezen die in de VS studeren of werken ook niet welkom zijn, zelfs niet als ze voor Amerikaanse overheidsinstellingen werken (en dus een veiligheidsonderzoek hebben ondergaan).

 

Nationale veiligheid

Geoff Marcy, astronoom in Berkeley noemt de maatregel beschamend. "Ik kan geen bijeenkomst bezoeken die op deze manier discrimineert. Het congres gaat over planeten die miljarden kilometers ver weg zijn. Dit heeft niets te maken met nationale veiligheid", schrijft hij in een e-mail aan de organisatie.

Ook wetenschappers van Yale en Oxford hebben aangekondigd het congres niet te zullen bezoeken, schrijft The Guardian.

UPDATE - Nasa heeft dinsdag 22 oktober bekend gemaakt dat zes Chinese wetenschappers alsnog welkom zijn op de conferentie. De oorspronkelijke weigering hen uit te nodigen zijn het gevolg van een verkeerde en te strikte interpretatie door Nasa van de Amerikaanse regels.

zaterdag 5 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat naar de maan
Shenzhou-10 terug op aarde
Shenzhou-10 op weg naar Hemels Paleis

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder