economie cultuur politiek RSS

'Gewonden bij rellen in Tibet'

Bij ongeregeldheden in de stad Biru, Tibet, zijn zondag ongeveer 60 mensen gewond geraakt. Volgens Tibetaanse organisaties in het buitenland opende de politie het vuur op demonstranten.

Volgens Radio Free Asia in de VS en actiegroep Free Tibet in Engeland was een groep demonstranten naar het politiebureau getrokken om de vrijlating van Dorjee Dagtsel te eisen.

Hij is vorige maand gearresteerd, omdat lokale autoriteiten hem verdenken van het leiden van protesten. In september was het in sommige plaatsen in Tibet onrustig, omdat burgers weigerden een instructie te volgen om de Chinese vlag voor hun woning te hangen.

 

Autoriteiten ontkennen demonstratie

Het is onduidelijk wat er zondag precies is gebeurd. Volgens de bronnen van Free Tibet en Radio Free Asia gebruikte de politie traangas om de groep demonstranten uit elkaar te drijven. Daarna werd het vuur op de groep geopend. Daarbij zouden twee mensen zwaar gewond zijn geraakt.

Een andere belangenorganisatie, International Campaign for Tibet, houdt een slag om de arm en is niet zeker of er ook door veiligheidstroepen geschoten is. De politie in Biru vertelde persbureau AFP telefonisch dat er geen demonstraties waren geweest en dus ook geen gewonden waren gevallen. Volgens een Tibetaanse nieuwssite in India, Phayul, is het telefoonverkeer met de regio rond Biru inmiddels verbroken.

 

Negen verworvenheden en één vlag

China heeft in 2011 voor Tibet een beleid van de Negen Verworvenheden afgekondigd. Het gaat om verworvenheden als de beschikbaarheid van goede wegen, drinkwater en electriciteit voor de inwoners van de autonome regio. Maar er staat ook in dat iedere burger een Chinese vlag moet bezitten. Autoriteiten gaan ervan uit dat die rond 1 oktober, de dag dat de volksrepubliek is opgericht, overal wappert. Voor veel Tibetanen is 1 oktober geen feestdag, omdat zij vinden dat de Volksrepubliek Tibet sinds 1950 heeft bezet.

Het is moeilijk om nieuwsberichten uit Tibet te controleren. Westerse journalisten kunnen niet naar de autonome regio reizen om te berichten. Veel informatie over gebeurtenissen in Tibet loopt daarom via belangenorganisaties in het buitenland. 

woensdag 9 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Stop met gedwongen herhuisvesting Tibetanen'
Hoge partijfunctionaris wil Tibet-beleid herzien
Zelfverbranding Tibetaanse monniken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder