economie cultuur politiek RSS

Chinese industrie zet op grote schaal scholieren in

Chinese scholen worden gestimuleerd om scholieren als stagiair naar fabrieken te sturen. Dat blijkt uit onderzoek dat auteurs hebben gedaan voor een boek over de inzet van goedkope arbeidskrachten in China's industrie.

Voor het boek spraken Jenny Chan, Pun Ngai en Mark Selden met 63 minderjarige Chinezen die als stagiair aan het werk zijn gezet. Uit hun onderzoek blijkt dat het heel gewoon is dat scholieren als goedkope werkkracht worden genbruikt.

Volgens gegevens van Foxconn bestond in 2010 zo'n 15 procent van zijn personeelsbestand uit stagiairs. Foxconn is een grote producent van electronica met meerdere fabrieken in China waar in totaal een miljoen mensen werken. Volgens een onderzoek van Chinese wetenschappers zou bij een Honda-fabriek waar versnellingsbakken worden gemaakt zelfs 70 procent uit scholieren bestaan.

 

Productiepieken opvangen

De inzet van scholieren om pieken in de productie op te vangen is zo groot, dat de overheid zich ermee bemoeit. De auteurs beschrijven hoe scholen uit de provincie Henan leerlingen moesten afstaan aan een Foxconn-fabriek in Shenzhen. De gouverneur kreeg uit Beijing een target opgelegd. De provincie kreeg 1,8 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld als het voldoende stagiairs zou leveren.

De auteurs denken dat de plotselinge vraag naar stagiairs te maken had met de opening van een Foxconn-fabriek in Henan, de provincie  waar de scholieren juist vandaan kwamen. Om daar direct voldoende iPhones te kunnen produceren, zijn vaste krachten uit Shenzhen naar de nieuwe fabriek in Henan gebracht. De scholieren moesten het gat in de productiefaciliteit in Shenzhen opvangen.

 

Geestdodend werk

Uit de interviews met scholieren blijkt hoe de stages er in de praktijk aan toe gaan. In 2011 werd de 16-jarige Zhang Lintong met zijn klasgenootjes naar een Foxconn-fabriek in Shenzhen gestuurd. Een treinreis van 20 uur. Deelname was verplicht; alleen met een medisch attest was vrijstelling mogelijk. Ze maakten lange dagen aan de lopende band door geestdodend productiewerk te verrichten.

De leraren gingen ook mee. Zij moesten erop toezien dat de kinderen hun werk goed deden en waren verantwoordelijk voor de kinderen die ziek waren of heimwee hadden.

 

Controle op kinderarbeid

Apple is een belangrijke opdrachtgever van Foxconn, hoewel zeker niet de enige electronicafabrikant. Het bedrijf is enkele malen in opspraak gekomen vanwege de werkomstandigheden bij Foxconn. Apple zegt dat het productiefaciliteiten controleert op goede werkomstandigheden en de inzet van kinderarbeid niet toestaat.

Apple verklaart dat uit intern onderzoek blijkt dat sinds september 2011 geen stagiairs zijn ingezet in de fabriek in Chengdu. Maar een personeelsfunctionaris van Foxconn vertelde een van de auteurs dat in de maand september 10 procent van de werknemers in Chengdu uit stagiairs bestond; 7.000 personen.

 

Relevante werkervaring

Stages zijn volgens de Chinese wet alleen toegestaan als de scholier ervaring opdoet in werk dat met het studieveld te maken heeft.

Een uitgebreid verhaal over het boek van Jenny Chan, Pun Ngai en Mark Selden is te lezen bij The Guardian.

dinsdag 15 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Werkomstandigheden Apple-fabriek weer onder vuur
Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder