economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 42

Andere verhalen in de media over China zijn deze week: lekker er op uit, een tekenfilmpje over de baas en woede over de Dalai Lama.

Naarmate de economie groeit, krijgen Chinezen wat meer vrije tijd en geld te besteden. Maar de in Hong Kong gebouwde Astrada met zijn prijskaartje van 15 miljoen dollar is niet voor iedereen weggelegd. Het spectaculair vormgegeven schip is momenteel in China te zien, op de botenbeurs Yacht CN 2013 in Nansha Bay bij Guangzhou. Meer foto's bij Chinadaily.

 

Op het Chinese internet circuleert een animatiefilmpje over president Xi Jinping. In vijf minuten wordt op een toegankelijke manier uitgelegd hoe iemand de hoogste leider van China kan worden. Daarbij wordt de vergelijking gemaakt met de carrière van de Britse premier David Cameron en die van de Amerikaanse president Obama. Het filmpje bij Yukou is al 1,5 miljoen keer bekeken. Chinese internetgebruikers vragen zich af wie het filmpje gemaakt heeft. Maar gezien het feit dat vrijwel alle staatsmedia er over berichten, lijkt het erop dat de Chinese overheid zelf achter het filmpje zit. De videoclip met ondertiteling is onder andere te zien bij South China Morning Post.

 

In de Chinese pers is de hele week veel aandacht voor een Zwitsere documentaire over de Dalai Lama. Daarin wordt onthuld dat in de jaren '60 ongeveer 200 Tibetaanse weeskinderen naar Zwitserland werden gebracht om daar te worden opgeleid tot een nieuwe elite die Tibet in de toekomst moet bevrijden en regeren. Volgens de documentairemaker Ueli Meier waren veel van de kinderen in werkelijkheid helemaal geen wees en is het project jammerlijk mislukt. De Chinese staatsmedia grijpen de documentaire aan om hun kritiek op de 'Dalai Lama en zijn kliek' flink op te voeren. Meer bij de Neue Züricher Zeitung.

vrijdag 18 oktober 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder