economie cultuur politiek RSS

Chinese denktank lanceert hervormingsagenda

Een invloedrijk adviesorgaan van de Chinese overheid stelt acht economische hervormingen voor. Het rapport komt aan de vooravond van een zitting van het Centraal Comité van de communistische partij.

Volgens de denktank moet China een einde maken aan het monopolie van staatsbedrijven in strategische sectoren als energievoorziening, telecommunicatie en infrastructuur.

Het moet makkelijker worden voor buitenlandse bedrijven om in China te investeren. Financiële instellingen moeten meer vrijheid krijgen hun producten, prijzen en rentes vast te stellen. Wel moet er een depositogarantie voor spaargeld komen, zodat burgers vertrouwen in de geliberaliseerde financiële sector behouden. Ook het staatstoezicht op internationale kapitaalstromen moet verminderen, waardoor de yuan in zijn werkelijke waarde kan worden verhandeld.

 

Vrije handel in grond

Een omstreden voorstel is een wijziging van de grondpolitiek. In 2020 moet een einde komen het monopolie op landuitgifte door de overheid. En in 2020 moet grond vrij verhandelbaar zijn. Lokale overheden moeten meer mogelijkheden krijgen om geld voor investeringen te verzamelen door middel van obligaties. De gedachte is dat daarmee lokale overheden minder afhankelijk worden van grondverkoop en investeringsconstructies.

Ook stelt de denktank een nationale onroerendgoedbelasting voor. Die moet speculatie en leegstand tegengaan en zo de huizenprijs drukken. Tenslotte legt het rapport de nadruk op het stimuleren van innovatie en duurzaamheid.

 

Interne weerstand

De aanbevelingen uit het rapport lijken erg op een serie adviezen van de Wereldbank. Daarmee is niet gezegd dat dit de weg is die China in zal slaan. Er zal weerstand zijn van staatsbedrijven en lokale overheden, die hun monopolieposities zien aangetast.

Maar het publiceren van het rapport is ook niet zonder betekenis, omdat deze denktank direct rapporteert aan het Chinese kabinet. Het is niet goed denkbaar dat het rapport op het internet is geopenbaard zonder de instemming van bovenaf. Staatspersbureau Xinhua publiceert erover en Wall Street Journal schrijft dat het inzicht in het rapport heeft gehad.

 

'Ongekende hervormingen'

Het 200-pagina's dikke rapport komt aan de vooravond van het derde plenum van het centraal comité van de communistische partij. Naar verwachting zal premier Li Keqiang daar de politieke koers voor de komende jaren presenteren. Er is al vaker gesuggereerd dat daar belangrijke hervormingen zullen worden aangekondigd.

Dit weekend nog kondigde Yu Zhengsheng, een van de machtigste mannen binnen de communistische partij van China, aan dat die hervormingen ongekend zullen zijn. Er is nog geen datum bekendgemaakt dat het plenum in Beijing bij elkaar zal komen.

UPDATE - Staatspersbureau Xinhua heeft dinsdag bekend gemaakt dat het derde plenum van het 18e Centrale Comité van de Communistische Partij van 9 tot en met 12 november bijeen zal komen in Beijing.

maandag 28 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'China aan vooravond ongekende hervormingen'
Vrijhandelszone Shanghai test voor hervormingen
Economische groei China herstelt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder