economie cultuur politiek RSS

China ontdekt stapvoets de musical

Cats, Les Miserables, Phantom of the Opera, maar niet Miss Saigon. China ontwikkelt belangstelling voor de musical.

In Shanghai staat sinds 2011 het Shanghai Culture Square, een theater met 2.000 plaatsen waar musicals worden opgevoerd. De bouw heeft 1,3 miljard yuan gekost (250 miljoen euro). Hoewel de belangstelling voor het genre groeit, zijn de toegangsprijzen voor veel gewone Chinezen te hoog.

Volgens Richard Fei van SCS zijn kaartjes van 250 yuan (30 euro) te duur voor de meeste jonge Chinezen. Maar de prijzen kunnen niet zakken, omdat door Azië reizende producties veel geld vragen, vertelt hij tegen The Guardian. 

 

Culturele revolutie

Oudere Chinezen komen nauwelijks naar zijn theater. Hoewel China een rijke theatertraditie kent, is die door de Culturele Revolutie voor decennialang verdwenen. Een hele generatie is opgegroeid zonder theaterbezoek. Jongere mensen, die soms in het buitenland hebben gereisd of daar hebben gestudeerd, tonen opnieuw belangstelling voor het theater.

Fei ziet mogelijkheden voor Chinese bewerkingen van musicals, die het een breder publiek mogelijk maken verhaallijnen te volgen. Er is al een Chinese Mamma Mia! (foto), een Chinese Cats en momenteel speelt in Shanghai een Chinese versie van Avenue Q, een musical gebaseerd op Sesamstraat. Maar de zangkwaliteiten van Chinese musicalsterren is nog niet op het niveau zoals het publiek in New York of Londen dat gewend is. En grote tournees door het land zijn uitgesloten, buiten de grote steden in het oosten zijn de zakelijke mogelijkheden voor theaterproducties nog moeilijker dan in Shanghai.

 

Censors laaiend

En dan heeft Fei ook nog te kampen met de Chinese censuur. Les Miserables was de eerste buitenlandse musicalproductie die in 2002 door China toerde. Ondanks het verhaal -een bloedig neergeslagen studentenopstand- waren de censors laaiend enthousiast.

Maar producties met geweld, sex, religie of politiek is een ander verhaal. Neem Miss Saigon: "Amerikaanse soldaten die een socialistisch land binnenvallen, een vrouw in een socialistisch land die haar zoon naar de VS wil sturen en zelfs zelfmoord pleegt. Dat is niet...", zegt Fei zonder zijn zin af te maken.

 

Daar komt The Phantom

Momenteel speelt Avenua Q in Shanghai (in het Mandarijn). In december komt de Aziatische productie van The Phantom of the Opera voor 60 voorstellingen naar het SCS.

Meer over musicals in China bij The Guardian.

dinsdag 29 oktober 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Rijkste Chinees sticht Hollywood aan Gele Zee
Cirque du Soleil laat Chinese publiek versteld staan
Filmmakers passen kaskrakers aan voor China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder