economie cultuur politiek RSS

Chinese arbeiders 'slaapwandelen' op hun werk

Slechts 6 procent van de Chinese werknemers voelt zich betrokken bij zijn baan en zijn werkgever. Dat is een van de laagste niveaus ter wereld, blijkt uit een internationaal werkomstandighedenonderzoek van Gallup.

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gallup ondervroeg in de periode 2011-2012 werknemers in 140 landen naar hun baan. In China is de betrokkenheid bij het werk extreem laag. Slechts 6 procent voelt zich betrokken; dat betekent zoveel dat ze met passie werken en zich verbonden voelen met hun werkgever.

Ongeveer twee derde (68 procent) van de ondervraagde Chinese werknemers voelt zich niet betrokken; in de definitie van Gallup 'slaapwandelen zij door de werkdag'. Maar liefst 26 procent is zo ontevreden dat zij hun ongenoegen actief uitdragen. Zij zorgen daarmee voor onrust op de werkvloer en leiden andere werknemers af.

 

Ontevredenheid alom

Volgens Gallup komt de ontevredenheid onder Chinese werknemers voor in alle branches en alle opleidingsniveaus. Zelfs onder de beroepsgroep managers voelt slechts 8 procent zich betrokken.

Gallup adviseert Chinese bedrijven hun bedrijfscultuur kritisch te bekijken, de selectiecriteria voor leidinggevenden te veranderen en managers meer cursussen aan te bieden.

 

Baan en baas

Overigens is het over de hele wereld niet bijster goed gesteld met de betrokkenheid van werknemers. Gemiddeld voelt 13 procent van alle employées zich betrokken bij zijn baan en baas. Bij de vorige meting (2009-2010) was dat nog iets lager: 11 procent.

De betrokkenheid is het hoogst in de VS en Canada (29 procent) en Australië en Nieuw-Zeeland (24 procent). In West-Europa is de betrokkenheid gemiddeld 14 procent. Meer resultaten bij Gallup.

woensdag 13 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinees wil wel vrij, maar durft het niet te vragen
Strafexpeditie voor medewerkers die target niet halen
Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder