economie cultuur politiek RSS

Einde subsidie zet bijl in bosbouw

Miljoenen hectares bos die in de afgelopen jaren zijn aangeplant dreigen te worden gekapt. De subsidieregeling van de Chinese overheid loopt binnenkort af.

Miljarden bomen zijn de afgelopen veertien jaar door heel China geplant in het kader van het landbouwgrond tot bos-beleid. Boeren krijgen subsidie om grond met een relatief lage opbrengst, zoals woestijngrond of op steile hellingen, met bomen te beplanten. Het beleid was een succes; 124 miljoen boeren doen mee en 9,3 miljoen hectare werd nieuw bos.

Maar de subsidieregeling loopt gefaseerd af. De Bosadministratie is bang dat zonder subsidies de boeren de grond weer in gebruik zullen nemen, schrijft het zakenblad Caixin.

 

Klein kapitaal

De regeling startte in 1999. In dat jaar werd China getroffen door grote overstromingen. Als gevolg van decennialange ontbossing had het water vrij spel. Aardverschuivingen veroorzaakten grote schade aan mens en goed.

Boeren kregen een bedrag en soms een aantal kilo rijst voor iedere mu (0,07 hectare) waar ze bomen plantten. Gemiddeld kreeg iedere boer 7.000 yuan (840 euro) uitgekeerd. Voor een gemiddelde Chinese plattelandsbewoner is dat een klein kapitaal, dat het mogelijk maakt te investeren in productiemiddelen, vee of simpelweg te stoppen met het boerenbedrijf en zijn fortuin in de stad te gaan zoeken.

 

Bos voor landbouw

In 2007 kantelde het beleid. De graanoogsten vielen tegen en hoewel er geen direct verband is, besloot de Chinese overheid geen nieuwe landbouwgrond meer voor bos op te offeren. Wel werden bestaande subsidies voor 16 jaar gegarandeerd.

De eerste subsidies lopen dus in 2015 af. Vanwege gestegen voedselprijzen heeft een deel van de boeren al besloten het jonge bos te kappen en de grond weer in productie te nemen.

 

Weggegooid geld

Volgens de Chinese Bosadministratie dreigt een terugkeer naar de situatie van voor 1999 en is alle subsidie weggegooid geld geweest. Zo'n 90 procent van al het nieuwe bos is nodig als verdedigingslijn tegen natuurrampen.

Het bureau heeft dan ook een plan geschreven dat voorziet in voortzetting van de huidige subsidies voor de aanplant op steile hellingen voor dertig jaar. Bovendien heeft het 5,33 miljoen hectare aangewezen waar boomaanplant wenselijk is om aardverschuivingen tegen te gaan. Het wachten is op de instemming van Beijing.

dinsdag 19 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Populatie met uitsterven bedreigde dieren herstelt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder