economie cultuur politiek RSS

'Aanslag Tiananmenplein was onderdeel jihad'

De zelfmoordaanslag vorige maand in Beijing was een 'operatie van moedjahedien' en 'onderdeel van de jihad'. Dat zegt de leider van islamitische extremisten in Xinjiang in een videoboodschap, waarin hij meer geweld aankondigt.

"O Chinese ongelovigen. Jullie hebben Oost-Turkestan 60 jaar voor de gek kunnen houden, maar nu zijn de mensen wakker geschud. [...] Het volk heeft geleerd wie de werkelijke vijand is en keert terug naar het geloof. Zij hebben hun les geleerd."

Dat zegt Mohammed Mansour, die de leider zou zijn van een groep die zichzelf Turkestan Islamic Party noemt. Een videoboodschap van Mansour is op het internet ontdekt door Site, een organisatie die onderzoek doet naar terroristische dreiging.

 

'Meer aanslagen in Beijing'

De videoboodschap is veertien dagen opgenomen nadat op 28 oktober op het Tiananmenplein in Beijing een terreinwagen op het publiek inreed. Twee toeristen werden daarbij gedood; ook de drie inzittenden van de auto kwamen om het leven. Volgens de Chinese autoriteiten waren de daders Oeigoerse moslimextremisten uit de provincie Xinjiang.

Mansour neemt niet expliciet de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Wel kondigt hij meer geweld aan: "zulke operaties zijn nog maar het begin." Volgens Site noemt in de acht minuten durende video onder meer de Grote Hal van het Volk als doelwit. Het gebied van Xinjiang (nieuwe grens) wordt door Oeigoeren ook wel Oost-Turkestan genoemd.

 

Commentaar achteraf

Chinese autoriteiten stelden na de zelfmoordaanslag de Oost-Turkestan Islamitische Beweging verantwoordelijk. Mogelijk gaat het om twee verschillende clubs, mogelijk zijn het dezelfde mensen.

Terrorismedeskundigen kennen de naam Turkestan Islamic Party wel, maar weten niet goed of die alleen in naam bestaat of dat er echt een organisatie achter schuilt. TIP heeft in het verleden wel vaker achteraf commentaar geleverd op geweldsuitbarstingen in de provincie Xinjiang.

 

Van meer godsdiensvrijheid tot separatisme

Analisten betwijfelen of er voldoende draagkracht en organisatievermogen is om van een terroristische beweging te spreken. Wel zijn er in Xinjiang individuen of groepjes die min of meer dezelfde agenda hebben: meer godsdienstvrijheid, verzet tegen het Chinese bewind die dat in hun ogen onmogelijk maakt en bij sommigen de wil zich af te scheiden van China om een islamtische staat te stichten.

maandag 25 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Elf doden bij geweld in Xinjiang
Hoogste militair Xinjiang uit politieke functie gezet
'Zelfmoordaanslag was werk van terreurgroep'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder