economie cultuur politiek RSS

Chinese overheid ontvangt minder petities

Het aantal petities dat in de eerste tien maanden van dit jaar is ingediend bij het Staatsbureaus voor Brieven is met 2,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Het aantal persoonlijke grieven blijft groot, maar collectieve petities namen sterk af.

Het aantal binnengekomen petities, klachten en opmerking tot en met oktober bedraagt 6,04 miljoen. De meeste petities gaan over disputen over grond en onteigeningen van woningen. Maar ook problemen met sociale voorzieningen komen vaak voor.

Het aantal burgers dat naar het bureau in Beijing gaat om persoonlijk zijn grieven te uiten nam af. Ook het aantal collectieve petities daalde met 3,1 procent. Het aantal petities met meer dan vijftig ondertekenaars zelfs met 12,9 procent.

 

Digitaal klachtenloket

Daar staat tegenover dat er meer brieven zijn ontvangen dan vorig jaar. Meer dan 130.000 petities kwamen binnen via een nieuwe website van het bureau.

In juli opende het bureau een website waar online petities kunnen worden ingediend. Die werd de eerste dagen zo druk bezocht, dat de website crashte. Inmiddels draait de website 'gesmeerd', laat het bureau aan persagentschap Xinhua weten.

 

16.500 reacties per dag

Al zolang China bestaat, bestaat er shangfang, het recht van petitie. Het bood het oor van de keizer voor de sores van gewone burgers. Ook vandaag de dag is er een speciale afdeling voor, het Staatsbureau voor Brieven in Beijing. Miljoenen Chinezen maken gebruik van dit recht, als ze problemen hebben over land, huur of op hun werk.

Het Staatsbureau voor Brieven beschikt over een enorm apparaat. Het verwerkt dagelijks gemiddeld 16.500 reacties van het publiek, die op alle mogelijke manieren binnenkomen. De afdeling heeft de naam erg stroperig te zijn. Ook is niet altijd duidelijk waartoe ingediende petities hebben geleid of dat aangekaarte problemen tot een bevredigende oplossing hebben geleid.

 

Minder plezierig nieuws

Overigens had het Staatsbureau voor Brieven ook een minder goed nieuws: de adjunct-directeur Xu Jie is onderwerp van onderzoek vanwege overtreding van de wet en partijregels. Dat maakte de corruptie-jagers van de communistische partij bekend.

donderdag 28 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Boze Chinezen kunnen online petitie indienen
Guangdong heropent zaak Beijing Bomber

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder