economie cultuur politiek RSS

Chinese luchtmacht in staat van paraatheid

De luchtmacht van het Chinese Volksbevrijdingsleger is in de hoogste staat van paraatheid gebracht en kondigt 'passende maatregelen' aan tegen bedreigingen van het luchtruim. China stuurt straaljagers en een surveillancevliegtuig op patrouille in de luchtverdedigingszone. 

De maatregel volgt nadat Amerikaanse, Japanse en Zuidkoreaanse militaire vliegtuigen vlogen door de luchtverdedigingszone die zaterdag door China is afgekondigd.

De luchtmacht stuurde Su-30 en J-11 straaljagers de lucht in, alsmede een KJ-2000, een vliegend radarstation dat het mogelijk maakt verder met de radar te kijken dan vanaf het vasteland mogelijk is.

 

Kritiek op passiviteit

China geeft daarmee een signaal af dat het de luchtverdedigingszone daadwerkelijk wil handhaven. Vliegtuigen die in het gebied willen doorkruisen moeten hun vluchtplan kenbaar maken, contact onderhouden met de Chinese luchtverkeersleiding en hun instructies opvolgen.

Chinese internetgebruikers hadden veel kritiek op het feit dat andere landen zich niets van de Chinese maatregelen aantrokken, zonder dat het tot een reactie van de luchtmacht had geleid. De Chinese staatskrant Global Times schreef donderdag dat China had 'gefaald in het bieden van een tijdige en passende reactie'. De krant riep de Chinese overheid op militairen de vrije hand geven om onmiddellijk maatregelen te nemen als andere landen China's luchtverdedigingszone schenden. Alleen zo kan de controle op het vliegverkeer worden afgedwongen, aldus het commentaar.

 

Japan gaat door

Japan heeft inmiddels verklaard dat het doorgaat met zee- en luchtpatrouilles in de Oostchinese Zee. "We zijn niet van plan operaties in het gebied te wijzigen vanwege China", zei kabinetschef Yoshihide Suga tegen verslaggevers. "Wij gaan met grote vastbeslotenheid door met patrouilleren om ons territoir te verdedigen tegen China's unilaterale pogingen om de status quo met geweld te wijzigen."

Japan heeft twee grote luchtvaartmaatschappijen gevraagd zich niets van de Chinese luchtverdedigingszone aan te trekken.

 

Vrij luchtverkeer

Het internationaal recht kent geen luchtverdedigingszone. Een land heeft alleen controle over het luchtruim boven zijn grondgebied en een paar kilometer uit de kust. In de praktijk houden luchtvaartmaatschappijen zich er uit veiligheidsoverwegingen meestal toch aan.

China verweert zich door te verwijzen naar andere landen die ook een luchtverdedigingszone hebben afgekondigd. Ook landen die kritiek hebben op de Chinese maatregel hebben zelf al geruime tijd zo'n controlezone rond hun luchtruim.

vrijdag 29 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Staatskrant: 'luchtverdedigingszone afdwingen'
Vijf vragen over de Chinese luchtverdedigingszone
China claimt controle over luchtruim Oostchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder