economie cultuur politiek RSS

Nieuw vondelingenloket direct gebruikt

Enkele uren nadat een ziekenhuis in Nanjing een vondelingenloket had geopend, werd daar al de eerste baby achtergelaten. Steeds meer Chinese steden hebben een veilige lokatie waar moeders hun kind te vondeling kunnen leggen.

De bouwvakkers hadden hun biezen nog niet gepakt, of om half zeven 's avonds ging voor het eerst het alarm af dat waarschuwt dat een kind is achtergelaten. Het centrum voor jongerenwelzijn in Nanjing heeft een speciale kamer ingericht waar ouders hun kind te vondeling kunnen leggen.

De kamer is van buiten ongezien te bereiken, er staat een wiegje, er is een constante temperatuur en een grote rode knop, die met een vertraging van drie minuten de beveiligers alarmeert. De directeur van het centrum denkt dat de moeder het vondelingenloket op het nieuws heeft gezien. Er is geen informatie over het jongetje achtergelaten; geen naam, geen geboortedatum. Zijn gezondheid wordt onderzocht.

 

Ziek, gehandicapt of anderzins onbetaalbaar

Steeds meer Chinese steden hebben een vondelingenloket. De oudste is in Shijiazhuang. Sinds juni 2011 zijn daar 181 kinderen achtergelaten. Dat zijn er dus ongeveer 6 per maand in een stad met  ruim 10 miljoen inwoners.

Volgens het ziekenhuis in Shijiazhuang zijn de meeste kinderen die er te vondeling worden gelegd ziek of gehandicapt. De ouders kunnen de medische kosten niet betalen, meldt People's Daily. Maar het komt ook wel voor dat de moeder ongewenst zwanger is geraakt buiten een huwelijk of dat ouderparen de boetes voor overtreding van de eenkindpolitiek niet kunnen betalen.

 

Maatschappelijk debat

Bij de opening van het eerste vondelingenloket ontstond er een maatschappelijke discussie. Velen meenden dat de faciliteit ouders aanmoedigden hun kind te verlaten en dat het ziekenhuis medeplichtig was aan een strafbaar feit. De overheid stelt zich op het standpunt dat wanhopige ouders hun kind toch wel te vondeling leggen, vaak op verlaten plekken. Het vondelingenloket is daarmee in ieder geval een veilige plek voor het kind.

donderdag 12 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Versoepeling eenkindpolitiek leidt niet tot babyboom
China dringt kindersterfte terug
Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder