economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws in week 50

Andere verhalen in de media over China waren deze week: de verschillende aspecten van een motorongeluk, kung fu tegen de smog en een beladen herdenking.

Het lijkt zo simpel: man op motor rijdt vrouw aan. Toch houdt de kwestie Chinese internetgebruikers al de hele week bezig. Want de man is een buitenlander, het slachtoffer Chinees en de aanrijding was middenin Beijing en is waarschijnlijk het meest gefotografeerde ongeluk van het afgelopen jaar. De ene helft zegt: de vrouw speelde alsof ze veel pijn had om schadevergoeding van een 'rijke' buitenlander te eisen (waar gaat het heen met de moraliteit in China?). De andere helft zegt: de buitenlander had geen enkel mededogen met een gewonde vrouw en schold haar zelfs uit (wat een arrogante lui zijn die laowai toch die naar ons land komen).

Hoe het ook zit, de man betaalde 1.800 yuan voor haar doktersrekening. Eind goed, al goed? Nee, de man blijkt niet over geldige verblijfspapieren te beschikken en wordt gedeporteerd. De les van dit verhaal: je kunt zes jaar probleemloos zonder enige vergunning in China wonen en werken, zolang je maar niemand aanrijdt, concludeert Beijing Cream.

 

Smog is een groeiend probleem in China, ik schreef er wel vaker over. Wat kun je doen om jezelf en je kinderen te beschermen? Mondkapjes helpen niet tegen fijnstof (zelfs niet als ze vrolijk beschilderd zijn). Iemand stelde deze week serieus voor om filters van sigaretten in je neusgaten te steken. En dan zeggen ze nog dat tabakswaren de gezondheid bedreigen...

Maar een school in Shijiazhuang heeft de oplossing: kung fu. De school ontwikkelde speciale kung fu-technieken die de schadelijke effecten van smog moeten tegengaan. People's Daily is kritisch, maar ach... iets beters heb ik nog niet gehoord.

 

Vrijdag wordt in China de slachting in Nanjing herdacht. Op 13 december 1937 hielden Japanse soldaten huis in de stad Nanjing, waarbij ongeremd werd gemoord, verkracht en gebrandschat. Er vielen naar schatting 300.000 doden. Het geldt als een van de ernstigste oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog en tot op de dag van vandaag speelt het een grote rol in de gespannen verhouding tussen China en Japan.

Staatsmedia besteden veel aandacht aan de herdenking. Veel kransen, minuten stilte en rouwende mensen bij de officiële herdenkingen. Maar ook een paar verbrande Japanse vlaggen elders in het land.

vrijdag 13 december 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder