economie cultuur politiek RSS

Het is terug: het H7N9-virus

Het is terug: het H7N9-virus

In de provincie Guangdong zijn twee besmettingen met het vogelgriepvirus H7N9 vastgesteld. Het is voor het eerst dit najaar nadat begin 2013 het virus in China om zich heen sloeg.

Zondag werd een ernstig zieke man van 39 jaar in het ziekenhuis van Guangzhou opgenomen. En maandag melden gezondheidsautoriteiten dat bij een 65-jarige vrouw in Yangjiang het H7N9-virus is vastgesteld.

Vorige week hadden virologen al ontdekt dat het virus terug was bij pluimvee dat op markten werd aangeboden. Autoriteiten waarschuwen dan ook voor meer besmettingen.

 

Mens-tot-mensbesmetting

H7-Griepvirussen komen veelvuldig voor onder pluimvee. Meestal zijn ze niet overdraagbaar op mensen. Virologen vrezen voor een vogelgriepvirus dat op zijn beurt weer overdraagbaar is tussen mensen onderling. Dit kan in potentie een wereldwijde pandemie veroorzaken.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat overdracht van H7N9 van mens tot mens wel heeft plaatsgevonden, maar 'niet heel effectief' was. In China werden in april en mei bij 132 personen besmettingen vastgesteld; waarvan er 43 stierven.

UPDATE - Gezondheidsautoriteiten in Nanchang melden woensdag de dood van een 73-jarige vrouw, bij wie het vogelgriepvirus H10N8 is vastgesteld. Het is voor het eerst dat deze variant bij mensen is aangetroffen. De vrouw had onlangs een pluimveemarkt bezocht.

dinsdag 17 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

H7N9-virus toch van mens op mens overdraagbaar
Vogelgriep nog niet voorbij

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder