economie cultuur politiek RSS

Rijke Chinees wil New York Times kopen

Een rijke Chinese zakenman, Chen Guangbiao, zegt dat hij de New York Times wil kopen. Daarmee zou de krant een eigenaar krijgen uit een land waarmee de krant op voet van oorlog leeft.

Op de valreep van 2013 was er de mediastunt van het jaar. En hij kwam uit China. Chen Guangbiao, steenrijk geworden met zijn recyclingbedrijf, zei op een lezing dat hij een aanzienlijk aandeel, zo niet een controlerend aandeel in The New York Times Company wil kopen.

Het plan klinkt gedetailleerd: hij zou samen met twee andere Chinese financiers een miljard dollar over hebben om zich in de bekendste krant ter wereld te kopen. De totale waarde van het bedrijf wordt geschat op 2,4 miljard dollar.

 

Aandelenpakket

Een deel van de NYT-aandelen wordt op de beurs verhandeld, maar om een meerderheid te krijgen zijn de aandelen nodig van de nakomelingen van Adolphe Ochs, die in 1896 de krant kocht van oprichters Henry J. Raymond en George Jones. De familie heeft tot nu toe verkoop van hun aandelen altijd afgewezen.

Chen zei tegen journalisten van persbureau Xinhua dat de onderhandelingen al aan de gang zijn en dat hij binnenkort naar de VS vliegt om zijn plannen met de krant uit de doeken te doen. Een woordvoerder van New York Times zegt dat ze niet op de hoogte is van een afspraak met Chen.

 

Of dan toch liever WSJ? Of CNN?

Zou Chen echt de krant willen kopen? "Als de deal doorgaat kan ik een positieve invloed uitoefenen op de wereldvrede en de wereld een betere plek maken. Als het afspringt zal ik een andere invloedrijk mediabedrijf in de VS kopen om dat doel te bereiken", zegt Chen tegen een verslaggever van NYT zelf.

Of speelt Chen een spelletje? De man is in China niet alleen bekend om zijn zakelijke succes, maar ook door zijn mediastunts. Hij deelde al eens op straat geld uit en liet blikjes frisse lucht verspreiden om aandacht te vragen voor milieuproblemen. In 2011 vernietigde hij zijn Mercedes omdat die te milieuonvriendelijk was.

 

Iedere straathoek in China

De keus voor NYT is in ieder geval opmerkelijk. De krant is in China niet verkrijgbaar, de website is geblokkeerd en correspondenten van de krant vreesden dit jaar uit het land te worden gezet. Een aantal medewerkers van het bureau in Beijing wacht nog altijd op een journalistenvisum voor 2014.

Het is allemaal een gevolg van een onthulling van NYT over de vermogens van oud-premier Wen Jiabao en zijn familie die bij China's leiders extreem slecht is gevallen.

 

Onweerstaanbaar verhaal

Chen zegt dat hij wil dat de krant weer in China verkrijgbaar zal zijn. "Mijn plan is dat de krant op iedere straathoek te koop zal zijn en de site bereikbaar voor ieder huishouden. China is een grote markt. Te groot voor een bedrijf om hem te missen."

Daarmee zegt hij in feite dat de krant zijn journalistieke beleid zal moeten aanpassen of in ieder geval zijn toon in zijn Chinaberichtgeving zal moeten matigen. En dat is precies de boodschap waarom het Rijke-Chinees-koopt-Amerikaanse-krantverhaal onweerstaanbaar is voor iedere journalist.

UPDATE - Chen benadrukt vrijdag in een interviews in de Chinese media dat hij serieus van plan is de NYT te kopen. "Er is niets in de wereld dat niet voor de juiste prijs te koop is." Of de NYT blij is met Chens belangstelling is een andere vraag. In een interview met Global Times zegt hij dat de NYT in zijn berichtgeving over China niet fair en objectief is. Door dat te veranderen zal de krant alleen maar aan populariteit winnen.

woensdag 1 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Alsnog werkvergunning voor Amerikaanse journalisten
China boos over 'bevooroordeelde' media VS
'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder