economie cultuur politiek RSS

Xi Jinping opent Aziatische top

Dertien regeringsleiders uit Zuid-Oost Azie komen vanaf zaterdag op het Zuidchinese eiland Hainan bijeen voor de 2013 Boao Forum for Asia. De conferentie wordt geopend met een keynote speech van de kersverse Chinese president Xi Jinping.

In totaal komen 1400 politici, hogere ambtenaren, academici en zakenlieden voor drie dagen bij elkaar. Het BFA is daarmee een regionale kopie van het World Economic Forum dat jaarlijks in Davos plaatsheeft.

Het BFA wordt gezien als een diplomatiek platform voor China,waar het zich als regionale grootmacht kan presenteren. Hoewel economische ontwikkeling officieel op de agenda staat, kan men in de wandelgangen informele gesprekken voeren. Zo is er een grote delegatie uit Taiwan aanwezig, onder leiding van voormalig vice-premier Vincent Siem Wan-chang. Ongetwijfeld zal ook de veiligheidssituatie in de regio worden besproken, nu Noord-Korea steeds krachtiger oorlogszuchtige taal uitslaat.

Voor de bewaking zijn 1200 politiemensen en militairen ingezet; bijna evenveel als er gasten zijn. Er varen marineschepen voor de kust en voor het hele eiland is een vliegverbod afgekondigd.

Met 36 graden is het vandaag nog heel warm in Hainan, het zuidelijkste puntje van China. Voor morgen wordt het koeler: 25 graden en regen. Ideaal congresweer!

vrijdag 5 april 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder