economie cultuur politiek RSS

Vogelgriep nog niet voorbij

Vogelgriep nog niet voorbij

Nog steeds melden de Chinese volksgezondheidsautoriteiten dagelijks nieuwe besmettingen met het H7N9-virus. De teller staat nu op 127 bekende besmettingen, waarvan er 27 patiënten zijn overleden.

De teller loopt niet meer zo hard, en het nieuwe is er voor de media wel vanaf. Maar nog steeds is het H7N9-griepvirus niet uit China verdwenen. Sinds deze griepvariant op 30 maart voor het eerst werd vastgesteld, zijn in tien verschillende bestuurlijke regio's patiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Hoewel de overdracht van dier op mens zeldzaam is (en mens-op-mens-besmetting zo goed als wordt uitgesloten), zijn de symptomen voor besmette personen ernstig. Het feit dat 1 op de 5 patiënten overlijdt geeft dat wel aan.

 

Resistentie voor griepremmers

Het ministerie van landbouw liet weten dat het regelmatig besmette dieren aantreft, voornamelijk kippen en duiven. Omdat besmette dieren nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen (en dus niet door pluimveehouders worden opgemerkt), is het waarschijnlijk dat het virus nog volop rondwaart. En zolang dat het geval is, zullen er nieuwe ziektegevallen onder mensen opduiken.

Chinese wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat het virus voortkomt uit mutaties van vier andere griepvirussen. Ook ontdekten zij dat binnen het H7N9-virus twee varianten zijn ontstaan, waarbij het ene wel met griepremmers als Tamiflu is te behandelen, terwijl het andere daarvoor resistent lijkt te zijn.

maandag 6 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China viert een vogelvrije vakantie
Eerste besmetting vogelgriep buiten China
Vogelgriep eist 20ste dode

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder