economie cultuur politiek RSS

Partij wantrouwt leden met gezin in buitenland

De communistische partij van China gaat strenger toezien op wie er promotie krijgt of niet. Partijkader met naaste familieleden in het buitenland komen niet meer in aanmerking voor een betere baan.

De communistische partij heeft zes groepen gedefinieerd die niet meer voor promotie in aanmerking komen. De opvallendste is die van leden wiens partner en kinderen in het buitenland wonen. Ze worden in China ook wel 'naakte ambtsdragers' genoemd.

Het buitenlands verblijf van het gezin wordt als een risicofactor gezien. Door corruptie verkregen geld wordt vaak naar buitenland verplaatst, buiten het bereik van Chinese autoriteiten. Als de grond de corrupte bestuurder/ambtenaar/manager van een staatsbedrijf hem te heet onder de voeten wordt, kan hij onverwijld de benen nemen, omdat zijn gezin al in het buitenland verblijft. Volgens de partij zijn in 80 procent van de ontdekte corruptie- en verduisteringszaken naakte ambtsdragers betrokken.

 

Studerende kinderen

Partijleden die geen partner meer hebben, maar wel kinderen in het buitenland hebben pech. Zij vallen onder dezelfde regel. Dit kan nog wel eens een probleem worden voor partijleden met studerende kinderen.

Wie het geld heeft stuurt zijn kinderen naar een goede universiteit. Daarvan zijn er in China niet veel. In het buitenland wel. En studenten die van het leven in de VS of Europa hebben geproefd, blijven daar vaak om een toekomst op te bouwen.

 

Niet geliefd, geen betere baan

Andere groepen die naar promotie kunnen fluiten, zijn partijleden die actief voor een hogere positie lobbyen of slecht liggen bij de bevolking. Om het imago van de partij te verbeteren, is het de bedoeling dat alleen partijleden met een hoge ethische standaard nog voor promotie in aanmerking komen.

Nieuw is ook dat partijleden die zijn berispt vanwege verwaarlozing van hun taken, een jaar niet in aanmerking komen voor een andere baan. Voor een betere positie moeten ze minimaal twee jaar geduld hebben. Je kunt in China als bestuurder of ambtenaar snel worden berispt als er iets misgaat, maar er was veel kritiek op het ogenschijnlijk ontbreken van consequenties na zo'n berisping.

 

Corruptiegeld in Nederland

In juli sloot de Chinese overheid een samenwerkingsverdrag met Canada om geld dat door corruptie en verduistering was verkregen terug naar China te kunnen sluizen.

Volgens een rapport van China's centrale bank zijn er in de afgekopen jaren maar liefst 18.000 corrupte bestuurders en ambtenaren die hun kapitaal in Canada hebben gestald. In dat rapport wordt Nederland ook genoemd als geliefde vluchthaven voor zwart Chinees geld.

vrijdag 17 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Canada gaat crimineel geld delen met China
China onderzoekt 27.000 corruptiezaken
Partij bemoeit zich nu ook met de dood van zijn leden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder