economie cultuur politiek RSS

China versnelt investeringen in kustwacht

De Chinese kustwacht gaat inspectieschepen versneld in de vaart nemen en gaat extra schepen en vliegtuigen bestellen. De maatregelen zijn nodig vanwege de uitdagingen van andere landen op Chinees water en eilanden.

De kustwacht heeft opdracht gegeven de oplevering van 20 nieuwe inspectieschepen naar voren te halen. Ook plannen voor meer schepen en vliegtuigen moeten versneld worden afgerond.

Dat zei Liu Cigui, directeur van het Staatsbureau voor de Oceanen donderdag in zijn jaarrede. De Chinese kustwacht nam vorige week een nieuw patrouilleschip in de vaart, de CCG-3401, bedoeld voor de Zuidchinese Zee.

 

Maar een paar missies...

In 2013 werden er volgens de kustwacht 36 meerdaagse missies op zee uitgevoerd die totaal 262 dagen duurden en 402 vluchten.

De kustwacht telt de patrouillemissies naar de Diaoyu/Senkaku-eilanden niet mee, want naar die omstreden eilanden in de Oostchinese Zee alleen al werden 50 keer schepen gestuurd.

 

Bundeling van krachten op zee

Vorig jaar werden drie verschillende diensten die op zee werken samengevoegd in de Chinese kustwacht. Het omvat nu de patrouillevloot van diensten die toezien op smokkel, visserij en grensbewaking.

De extra inspanningen zijn volgens China nodig om zijn rechten op zee af te dwingen. Het gaat dan primair om betwiste eilanden, zandbanken en riffen, of zoals Chinese staatsmedia dat fijntjes formuleren 'claims van diverse landen op Chinese eilanden.' Maar er komt een grote uitdaging bij, nu China per 1 januari het grootste deel van de Zuidchinese Zee tot zijn visgronden rekent. Een artikel in China Daily meldt en passant dat er 'detentiehavens' worden ingericht om opgebrachte buitenlandse schepen aan de ketting te leggen.

 

En dan is er ook nog de marine

De Chinese kustwacht is nu nog klein in vergelijking met die van bijvoorbeeld Japan. Maar het investeringsprogramma gaat daar verandering in brengen.

Kustwachtvaartuigen zijn doorgaans niet of lichtbewapend. China investeert ook fors in de marine van het Volksbevrijdingsleger. Het heeft een vliegdekschip in de vaart genomen en kocht Russische onderzeeboten. Ook liggen er verschillende marineschepen op stapel.

vrijdag 17 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beleg nu in een sterkere marine voor China
VS noemen Chinese visserijzone 'gevaarlijk'
Abe voorlopig niet welkom in China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder