economie cultuur politiek RSS

Toch beperkingen pluimveehandel wegens vogelgriep

Toch beperkingen pluimveehandel wegens vogelgriep

In drie steden in de provincie Zhejiang zijn markten gesloten waar levende vogels worden verhandeld. De maatregel volgt na een verdubbeling van het aantal H7N9-besmettingen in een week tijd.

Autoriteiten in de zuidelijke provincie Zhejiang hebben tot nader order drie markten gesloten voor de handel in pluimvee. In Shanghai mag vanaf vrijdag niet meer worden gehandeld in levende vogels als kippen en eenden.

De sluiting volgt op de bekendmaking vandaag dat het aantal bevestigde besmettingen met het H7N9-virus is opgelopen tot 96. Daarvan zijn 19 patiënten inmiddels overleden. Een week geleden stond de teller nog op 50 besmettingen.

 

Vrees voor schade pluimveefokkers

Zhejiang is het zwaarst getroffen door de vogelgriep-uitbraak. Hier zijn 53 gevallen vastgesteld. Ook is Zhejiang de enige provincie waar  het virus tot nu toe op vogelmarkten is aangetroffen.

Autoriteiten blijven huiverig voor strengere maatregelen, zoals een handelsverbod in het zuiden. Rond Chinees Nieuwjaar draait de pluimveehandel een recordomzet. Ook het verbod in Shanghai dat niet met onmiddellijke ingang, maar pas vrijdag effectief wordt moet in dit licht worden bezien. Bij de vorige uitbraak, in maart 2013, leed de Chinese pluimveehandel 40 miljard yuan schade (4,8 miljard euro) schade door het sluiten van markten.

 

Importverbod Hong Kong

Hong Kong heeft besloten een partij van 20.000 kippen te ruimen, nadat bij enkele kippen het virus was aangetroffen. Bovendien is er een importverbod van pluimvee uit de provincie Guangdong afgekondigd voor de periode van 21 dagen.

Wat opvalt is de diversiteit in leeftijden bij de patiënten bij wie H7N9 is vastgesteld. Bij de vorige uitbraak waren dat voornamelijk jonge kinderen en bejaarden. Nu komen patiënten in alle leeftijdsgroepen voor.

dinsdag 28 januari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Maatregelen om uitbraak H7N9 te voorkomen
Drie doden door H7N9-virus
Het is terug: het H7N9-virus

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder