economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 7

Andere verhalen over China in de media waren deze week: vreugde om Chinees goud, een prijzig Valentijnsboeket en een hele bevalling.

Dat Chinezen kunnen schaatsen, daar kunnen Ireen Wüst en Margot Boer over meepraten. Ze werden op de 1.000 meter overklast door de grote onbekende Zhang Hong.

Maar Hong was niet de eerste Chinese die goud pakte in Sotsji. Die eer was voor Li Jianrou, nog zo'n outsider. Haar overwinning op de 500 meter shorttrack zorgde voor grote vreugde in China. De manier waarop ze won hadden ze zelfs in Singapore niet kunnen voorspellen. Li schaatste in kansloze vierde positie toen de drie koplopers met elkaar in botsing kwamen en alle drie ten val kwamen. Li hoefde toen nog maar één ding te doen om olympisch kampioen te worden: overeind blijven.

 

Het is vandaag Valentijnsdag en hoewel Chinezen hun eigen variant hebben met Singlesdag, zijn er natuurlijk genoeg romantische Chinezen die vandaag hun geliefde verrassen.

Een jongeman uit Hangzhou maakte er werk van: hij was twee dagen bezig om handmatig 999 rozen te vouwen, waarmee hij zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen. Negen is in China een geluksgetal. Zijn vriendin zei ja. Oh, had ik al gezegd dat iedere roos uit twee briefjes van 100 yuan was gevouwen? Meer bij Beijing Cream.

 

En dan gaan we nog naar Guangdong. Daar bracht een vrouw een baby ter wereld die bijna 16 pond woog. Het kind past maar net in een wiegje, blijkt uit de foto's. Meestal zijn kinderen pas drie maanden na de geboorte acht kilo, zegt het Volksdagblad en dat gelooft Blogaap dit keer direct. Het is geen record: de zwaarste baby aller tijden werd in 1955 in Italië geboren en woog 22,5 pond. Het verhaal meldt niet hoe de moeder het maakt, maar die is vast opgelucht dat de bevalling achter de rug is.

vrijdag 14 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 6

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder