economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over een goedkopere yuan

De koers van de yuan is de afgelopen dagen onverwacht gedaald. Wat wil de Chinese centrale bank met een koersdaling bereiken?

Wat is er nu weer aan de hand met de yuan?

De yuan, die officieel renminbi (geld van het volk) heet, is niet vrij verhandelbaar. De koers wordt dagelijks door de Volksbank van China vastgesteld ten opzichte van vier belangrijke valuta: de dollar, de euro, de Japanse yen en de Zuidkoreaanse won. Valutahandelaren mogen 1 procent naar boven of beneden afwijken van deze richtkoers.

Sinds twee weken laat de centrale bank de koers van de yuan zakken. Vrijdag werd de koers vastgesteld op 6,1214. Met andere woorden: voor iedere dollar kun je 6,1214 yuan kopen. Het is de laagste koers in zes maanden. Op 14 januari bereikte de koers nog een recordhoogte: 6,0406.

 

Gedaald? De centrale bank liet de yuan toch juist stijgen?

Inderdaad, jarenlang hield China de koers kunstmatig laag om zo de export te bevorderen. Dat leidde tot veel internationale kritiek; China werd van concurrentievervalsing beschuldigd.

Nadat China toetrad tot de wereldhandelsorganisatie WHO, is het beleid veranderd. China streeft naar een vrij verhandelbare munt. Maar om een enorme prijsexplosie te voorkomen (en de effecten op de economie te matigen), laat het de munt langzaam in waarde stijgen totdat de munt zijn reële waarde heeft bereikt.

Sinds de centrale bank van China in 2005 zijn monetaire beleid veranderde, is de munt 34 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.

 

Ik begrijp het al, nu de Chinese economie stagneert moet de munt zeker weer goedkoper worden...

Dat zou een verklaring kunnen zijn, maar dat is niet wat de meeste financiële analisten denken. Zij vermoeden dat de centrale bank van China valutaspeculanten wil afschrikken.

Valutahandelaren zijn zo gewend dat de koers van de yuan alleen maar stijgt, dat ze met geleende dollars yuans kopen in de verwachting dat de koersstijging hoger zal uitvallen dan de rente die ze betalen.

De centrale bank geeft nu een krachtig signaal af door de koers al twee weken te drukken. Er zitten nu veel speculanten met samengeknepen billen de yuan te volgen.

 

Waarom zou de centrale bank dat doen?

De verwachting is dat de bandbreedte waarin handel in de yuan is toegestaan binnenkort zal worden verdubbeld van 1 naar 2 procent. Om te voorkomen dat die bandbreedte continu naar boven wordt gedrukt, wil de bank een signaal afgeven dat de koers ook weleens kan dalen.

Maar er is nog een andere reden: de combinatie van een gestaag duurder wordende yuan en de Chinese rentevoet zorgde voor de instroom van kapitaal dat in China wordt uitgeleend. Carry trade noemen ze dat, goedkoop lenen in een land met lage rente en dat uitlenen in een land met een hogere rente. De Chinese bank wil juist een rem zetten op goedkoop krediet, omdat het geld vooral in vastgoed wordt geïnvesteerd. China wil de markt van onroerend goed afkoelen, om een crash in de toekomst te voorkomen.

 

Wanneer wordt de yuan vrij verhandelbaar?

Dat is koffiedik kijken. De Chinese beleidsmakers hebben altijd gezegd dat dit een doelstelling was en alles wijst er op dat ze ernaar toe werken.

Sommige analisten zien in een verdubbeling van de bandbreedte een signaal dat de yuan langzamerhand weleens heel dicht zijn werkelijke waarde is genaderd. De verdubbeling is dan een tussenstap naar vrije verhandelbaarheid.

Een vrije verhandelbaarheid van de yuan verlost China van een aantal negatieve bijeffecten die de vastgestelde koers had. Bovendien wordt de Chinese munt dan aantrekkelijker als handelsmunt en als reservemunt. Dat komt de concurrentiekracht van China in de wereldhandel juist weer goed uit. Afgelopen woensdag zei een topman van de Europese Centrale Bank, Yves Mersch, dat de yuan dan weleens een belangrijke concurrent van de dollar kan worden.

 

vrijdag 28 februari 2014

Gerelateerde personen:

Zhou Xiaochuan

Gerelateerde onderwerpen:

Centrale bank wil koers yuan vrij laten
Yuan passeert euro en yen als handelsmunt
Chinese munt 34 procent duurder in acht jaar tijd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder