economie cultuur politiek RSS

Opnieuw Chinese claim op Paracel Islands

China ontwikkelt een toeristisch programma op de omstreden Paracel-eilanden. Het wil al in de aanstaande meivakantie cruiseschepen op de eilandengroep ontvangen. China heeft een territoriaal conflict met Vietnam over de eilanden.

De Paracel Islands -door China zelf overigens Xisha-eilanden genoemd- liggen in de Zuid-Chinese Zee voor de kust van Vietnam. Het gaat om een veertigtal eilandjes, zandbanken en riffen. China vestigde vorig jaar een stad en legerbasis op het grootste eiland.

Een toeristische infrastructuur is er nog niet; alleen een klein hotel. Maar volgens de gouverneur van de zuidelijke provincie Hainan, die de toeristische ambities bekend maakte, is het met zijn zandstranden en riffen voor rustzoekers en duikers een ideale bestemming.

De timing van de aankondiging is opmerkelijk; juist dit weekend pleitte China's president Xi Jinping op het Boao Forum for Asia aan dat het ontspanning zoekt op het vlak van regionale conflicten. Het zal echter geen toeval zijn dat uitgerekend de gouverneur van Hainan, gastheer van het Boao-forum, daags erna de aankondiging over de Paracel-eilanden deed, die door het Chinese staatspersbureau Xinhua werd verspreid.

 

Territoriale conflicten

China heeft meerdere territoriale conflicten in de regio. De bekendste in het Noorden met Japan over de Diaoyu eilandengroep (in Japan Senkaku genoemd). Er is een lange reeks incidenten met vissersschepen, marineschepen, legeroefeningen en nationalisten van beide landen die de vlag van hun land op de onbewoonde eilanden willen plaatsen. Begin dit jaar liepen de spanningen onder invloed van nationalistische gevoelens aan beide kanten hoog op. Zo hoog, dat de Chinese overheid zich genoodzaakt zag de protesten te smoren om te voorkomen dat ze uit de hand liepen. Het land nam wel enkele economische maatregelen betreffende de import van Japanse producten. Bekend is dat autofabrikant Toyota daar zwaar onder geleden heeft.

China heeft daarnaast kleinere territoriale conflicten met bijna al zijn maritieme buren: de Filipijnen, Indonesië, Brunei, Maleisië, Taiwan, Zuid-Korea, Vietnam en Japan. Tot de jaren '70 toonde China weinig belangstelling voor eilanden in de regio. Totdat onder of rond deze eilanden olie- en gasbronnen werden aangetoond. Ook het beschermen van visgronden is een motief.

Overigens is er ook een militair-strategisch belang. China voelt zich omsingeld door potentiële vijanden; Rusland en nieuwe grootmacht India aan de landzijde en de Amerikanen op zee (Japan, Guam). Door de eilanden in de regio te claimen kan het daar marine- en luchtmachtbases vestigen, radarstations bouwen en -nog veel belangrijker- de territoriale wateren rond de eilanden controleren en sluiten voor Amerika's zevende vloot.

zondag 7 april 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder