economie cultuur politiek RSS

Metro Beijing krijgt recyclingautomaat

Metrostations in China's hoofdstad krijgen 40 'omgekeerde verkoopmachines'. Wie plastic flessen inlevert, krijgt het statiegeld bijgeschreven op zijn OV-chipkaart.

Het plaatsen volgt op een proef met zes recyclingautomaten; twee op Beijing Airport en vier in de metro. Sinds december zijn daarmee 30.000 flessen opgehaald. Met de automaten wil de hoofdstad zwerfvuil terugdringen.

Bovendien, stelt Incom Resources Recovery Recycling die de machines maakt en onderhoudt, kan plastic worden hergebruikt voor het maken van nieuwe flessen. Voor PET-flessen in de voedingsindustrie is een relatief hoge kwaliteit plastic nodig. Als gebruikte flessen worden vermengd met ander plastic, kan dat alleen hergebruikt worden voor bijvoorbeeld fleece-kleding of jerrycans. "Kapitaalverlies", aldus een woordvoerder van de gemeente Beijing, betrokken bij het trash for treasure-project.

 

Uitrol over China

Als het hergebruik van de automaten aanslaat, liggen er plannen klaar voor in totaal 2.000 recyclingautomaten. Die worden dan ook in winkelcentra en op universiteiten geplaatst. Maar in de fabriek die ze maakt hopen ze al op een uitrol over heel China.

Als het apparaat vol is, neemt het automatisch contact op met het hoofdkantoor. Het apparaat spuugt onwelkom afval zoals papier of blikjes weer uit.

donderdag 23 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder