economie cultuur politiek RSS

Ajax op zoek naar beste voetbaltalent van China

In een nationale tv-show wordt gezocht naar het grootste voetbaltalent van China. De winnaars van de talentenjacht krijgen stageplaatsen bij Ajax en Everton FC aangeboden.

Zestig Chinese voetballertjes in de leeftijd 14 tot 17 jaar zijn geselecteerd voor de Football Dream. Dertien weken lang kunnen Chinese tv-kijkers zien hoe zij aan tests worden onderworpen om de beste talenten te selecteren. De winnaars gaan op voetbalstage naar Europa; zij worden verder opgeleid op de Finch Farm van Everton en de Ajax Academy. Ook daar zullen zij door de camera gevolgd worden.

Het tv-programma, gemaakt door Global Media Productions, is bedoeld om voetbal als actieve sport te promoten. Chinezen zijn gek op Europees clubvoetbal. Niet voor niets maken Europese topclubs graag lucratieve uitjes naar China.

 

Omkopingsschandalen

Maar de eigen competitie kan op weinig belangstelling rekenen. De Chinese overheid en de voetbalbond willen dat veranderen. Zo heeft men begin dit jaar de bezem gehaald door de door corruptie geplaagde Chinese competitie. En scholen worden gestimuleerd hun leerlingen te laten voetballen.

De voetbalbond neemt de basketbalsport als voorbeeld. Doordat de basketballer Yao Ming doorbrak in de Amerikaanse NBA-competitie, gingen Chinese kinderen massaal basketballen.

Op 11 juni speelt het Nederlands elftal tegen China.

vrijdag 24 mei 2013

Gerelateerde personen:

Yao Ming


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder