economie cultuur politiek RSS

Doodstraf voor Chinese mecenas

Een van de rijkste zakenmannen van China, Liu Han, is ter dood veroordeeld. Hij zou niet alleen leiding hebben gegeven aan een groot mijnbouwbedrijf, maar ook aan een criminele bende.

Een rechtbank in Xianning heeft vrijdag vonnis uitgesproken in een zaak die China in zijn ban heeft. De schatrijke zakenman Liu Han en zijn broer Liu Wei zijn beiden ter dood veroordeeld. Zij zijn schuldig bevonden aan meervoudige moord, geweldpleging, ontvoering, omkoping, afpersing en het exploiteren van illegale gokhuizen.

Nog eens 34 mededaders stonden ook terecht. Zij worden beschuldigd lid te zijn van Liu's criminele organisatie en zouden in zijn opdracht misdrijven hebben uitgevoerd. Tegen hen wordt later vonnis gewezen.

 

Maffiabende

Liu is een bekende Chinese zakenman. Hij heeft zijn fortuin gemaakt met een mijnbouwbedrijf in de provincie Sichuan, dat ook mijnen in de VS en Australië bezit. Liu behoort tot de 200 rijkste zakenlieden van het land en stond ook bekend om het geld dat hij aan liefdadigheid gaf.

Maar hij heeft dus ook een minder aangename kant. Volgens de rechter heeft hij zijn criminele bende gebruikt om zijn legale zakenactiviteiten te bevoordelen. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor negen moorden.

 

Politieke banden

Staatsmedia melden dat Liu over goede politieke connecties beschikte. Hij zou ambtenaren hebben omgekocht om illegale casino's te kunnen exploiteren. Ook was Liu tot zijn val jarenlang lid van een politieke adviescommissie.

Chinawatchers wijzen op een ander verband: Liu zou nauwe banden hebben gehad met Zhou Yongkang, een van de machtigste mannen in de partijtop van de afgelopen decennia. Het regent de afgelopen maanden arrestaties van voormalige medewerkers en relaties van Zhou in de provincie Sichuan -waar hij partijsecretaris was- en in de olie-industrie -waar Zhou topman van de staatsoliemaatschappij CNPC was. Velen denken dat een rechtszaak tegen Zhou wegens corruptie aanstaande is.

UPDATE - Liu Han, zijn broer en drie mededaders zijn op maandag 9 februari 2015 ter dood gebracht, nadat het vonnis onherroepelijk was geworden.

vrijdag 23 mei 2014

Gerelateerde personen:

Zhou Yongkang

Gerelateerde onderwerpen:

Rijke zakenman gaf leiding aan maffiabende
'Maffia-baas werkte samen met zoon veiligheidstsaar'
Corruptieonderzoek naar partijbons Sichuan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder