economie cultuur politiek RSS

In een klap 3.700 vuurwerkfabrieken dicht

Nieuwe veiligheidsregels hebben tot gevolg dat meer dan 3.700 van China's 4.921 vuurwerkfabrieken de poort hebben moeten sluiten.

Wat bloembollen zijn voor Nederland, is vuurwerk voor China. Het land heeft een rijke traditie in de fabricage van vuurpijlen, knallers en fonteinen. Ze exporteren niet alleen veel vuurwerk, ze steken het zelf ook graag af bij feesten en partijen.

Maar de vuurwerkproducenten hebben ook een slechte naam. Regelmatig komen ongelukken voor. In de afgelopen twee jaar zijn in China 291 personen om het leven gekomen door bedrijfsongevallen in de vuurwerkbranche. Werknemers, maar ook omwonenden van fabriekjes en werkplaatsen die vaak middenin de stad liggen.

 

Moeilijk saneren

Dat slechte veiligheidsimago was de Chinese overheid een doorn in het oog. Al langer probeert ze met stimuleringsmaatregelen kleine bedrijfjes tot fuseren te bewegen. Want, was de gedachte, schaalvergroting zou tot betere veiligheidsomstandigheden leiden en een vertrek van kleine vuurwerkwerkplaatsen uit woonwijken.

Maar de branche met vele familiebedrijfjes die soms honderden jaren oud zijn liet zich niet makkelijk saneren. Nieuwe, stringente veiligheidsmaatregelen hebben wel het gewenste effect. Vrijdag maakte de overheid bekend dat sinds begin dit jaar meer dan zeven op de tien vuurwerkfabrikanten het bijltje erbij hebben neergegooid. Het is niet bekend hoe groot het banenverlies is.

zaterdag 25 mei 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder