economie cultuur politiek RSS

Shanghai krijgt eigen Disneyland

Vrijdag is de eerste spade de grond in gegaan voor de bouw van het Shanghai Disney Resort. Met de bouw is 29 miljard yuan (3,5 miljard euro) gemoeid.

Een groot sprookjeskasteel, attracties en vooral veel winkels, restaurants en hotels moeten verrijzen op 3,9 vierkante kilometer bij Shanghai. Het Disney Resort wordt drie keer zo groot als Disneyland Hong Kong. Dat trekt jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers, waarvan 40 procent uit het vasteland van China.

En China zou China niet zijn als het kasteel niet het grootste ter wereld wordt. De opening is gepland in 2015. Het concept is aangepast aan de Chinese smaak, dat wil zeggen dat de nadruk niet op spectaculaire attracties, maar op shows met muziek, dans en dieren komt te liggen. Het themapark wordt, zei Disneytopman Robert Iger eerder: "authentiek Disney en onmiskenbaar Chinees."

 

Joint venture met lokale partner

Experts verwachten 10 miljoen bezoekers per jaar. Toch zal het een paar jaar duren voordat de investering door Walt Disney Co en lokale partner (en staatsbedrijf) Shendi is terugverdiend. Shanghai heeft 25 miljoen inwoners en is door de lucht en per spoor goed bereikbaar voor bewoners van China's grote steden.

Ook Dreamworks Entertainment, de filmmakers van Shrek en Kung Fu Panda, opent in 2016 een themapark in China. In de afgelopen paar jaar openden al zes themaparken hun deuren in China. Die investeringen volgen de groei van de middenklasse en het beleid van de Chinese overheid om toerisme te bevorderen om binnenlandse consumptie te stimuleren.

zaterdag 25 mei 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder