economie cultuur politiek RSS

China vreest protectionisme Europa

Europa moet niet teruggrijpen op protectionistische maatregelen. Dat is slecht voor de handel met China en uiteindelijk ook voor Europese consumenten. Dat zei premier Li Keqiang, op bezoek in Europa.

Li waarschuwt voor een heropleving van protectionisme. "We protesteren er fel tegen", zei Li op de laatste dag van zijn bezoek aan Zwitserland. "De maatregelen schaden de Chinese industrie, handel en banen, net als de belangen van Europese gebruikers en consumenten."

De Europese Commissie overweegt een importheffing van 68 procent op in China gefabriceerde zonnepanelen. Volgens de EU worden die met overheidssubsidies gemaakt. Door deze concurrentievervalsing worden Europese fabrikanten uit de markt geprijst.

Daarnaast onderzoekt de EU staatssubsidies die Huawei en ZTE zouden ontvangen, twee grote toeleveranciers aan de internationale telecomindustrie.

 

Strategische groeisectoren

Strikt genomen zijn de bezwaren van de Europese Commissie juist. In de centraal geleide economie van China worden verschillende branches aangemerkt als strategische groeisectoren. Die worden een handje geholpen met stimuleringsmaatregelen en gunstige kredieten van staatsbanken.

Vroeger vonden we dat best: als China de arbeidsintensieve kledingindustrie stimuleerde, merkte we dat hier aan lage prijzen in de winkel, terwijl de banen verdwenen in Afrika en Azië. Maar nu China ook actief wordt in high tech sectoren, merken bedrijven hier ook de concurrentiekracht van zijn bedrijven. 

 

Onderhandelingen met EU

De Chinese premier Li is bezig met een buitenlandse toernee. Na India en Pakistan is hij naar Zwitserland gevlogen. Hij is vandaag op zijn laatste stop aangekomen: Duitsland. Dan neemt president Xi Jinping te stokje over; hij reist naar Midden-Amerika en de VS, waar hij op 7 en 8 juni president Barack Obama zal ontmoeten.

Het Chinese ministerie van handel maakte zondag bekend dat het komende week onderhandelingen start met de EU over de handelsconflicten over zonnepanelen en telecommunicatie-apparatuur. Vice-minister Zhong Shan vliegt maandag naar Brussel voor gesprekken met Jean-Luc Demarty, de directeur-generaal bij de EU voor handel en Karel de Gucht, eurocommissaris voor handel.

zondag 26 mei 2013

Gerelateerde personen:

Li Keqiang
Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Topontmoeting Xi en Obama in juni
China wil aandeel in vliegtuigmarkt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder