economie cultuur politiek RSS

'China kaapt gegevens spionnenhoofdkwartier'

Chinese hackers hebben de plannen gestolen voor de bouw van een nieuw hoofdkwartier van de Australische geheime dienst. Dat bericht de Australische zender ABC.

Volgens de Australische tv-journalisten is de diefstal onderdeel van een serie Chinese hacks. Naast plannen voor de bouw van een nieuw kantoor voor de binnenlandse veiligheidsdienst ASIO (foto), zijn op die manier ook tekeningen voor de bouw van een nieuw Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel ontvreemd. Naast diplomaten gaat dit kantoor ook de buitenlandse veiligheidsdienst huisvesten, de Australian Secret Intelligence Service.

De gegevens zijn verkregen door een inbraak in de computer van de aannemer. Volgens experts is het daardoor makkelijker om het gebouw af te luisteren of communicatie te onderscheppen. "Het best kan de gehele binnenkant worden gesloopt en opnieuw worden opgebouwd", zegt een deskundige in de uitzending.

 

Inbraak vanaf Chinese servers

Volgens ABC zijn de hackpogingen onderdeel van een golf digitale inbraken in computers van ministeries en grote bedrijven als Bluescope Steel en leverancier van communicatieapparatuur Codan. ABC noemde geen bronnen van het verhaal en evenmin werd duidelijk hoe de journalisten zeker zijn dat Chinese hackers verantwoordelijk zijn. Wel wist het journalistieke onderzoeksprogramma Four Corners te vertellen dat de hackpogingen van een Chinese server afkomstig zijn. De Australische premier beschuldigt de tv-makers van fouten en een onjuist beeld. 

 

Golf van cyberspionage

China wordt de laatste tijd regelmatig beschuldigd van computerhacking. The Washington Post onthult vandaag de inhoud van een geheim rapport voor het Pentagon, waarin gedetailleerd staat welke informatie buit is gemaakt bij een golf van cyberspionage. in januari werd een versie voor het publiek gepubliceerd, waarin wel de omvang, maar niet de doelen van cyberspionage werden gemeld. De krant meldt dat het gaat om gegevens over de allermodernste wapensystemen, zoals een nieuw patrouilleschip, anti-vliegtuig- en anti-raketwapens. Ook gegevens over de Joint Strike Fighter (JSF) zouden zijn gecompromiteerd.

Het uitgelekte rapport noemt China niet als dader, maar het nauw aan het Pentagon verbonden adviesbureau Mandiant deed dat eerder dit jaar wel. Bovendien schreef het Pentagon deze maand aan het congres dat het gelooft dat China een gerichte hackoperatie heeft opgezet om de eigen militaire technologiische ontwikkeling te versnellen.

China reageerde daar furieus op. Het heeft altijd ontkend dat het leger of geheime dienst cyberspionage bedrijft, of hackers stimuleert. Het heeft aangeboden samen met de VS cybercriminaliteit en -terrorisme te willen bestrijden.

dinsdag 28 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Topontmoeting Xi en Obama in juni
Zorgen China en VS over cyberaanvallen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder