economie cultuur politiek RSS

Beijing/Zhangjiakou kandidaat winterspelen 2022

Oslo, Almaty en Beijing/Zhangjiakou zijn door het Internationaal Olympisch Comité aangewezen als kandidaatsteden voor de winterspelen in 2022. Als de spelen aan China worden toegekend, zou Beijing de eerste stad zijn die zowel de zomer- als winterspelen huisvest.

Het Chinese Olympisch comité besloot in november tot een kandidaatstelling. De organisator van de Spelen van 2022 wordt op 31 juli 2015 tijdens een IOC-congres in Kuala Lumpur bekendgemaakt.

De bedoeling is dat Beijing de plek wordt voor alle ijssporten, terwijl in het 200 kilometer noordwestelijk van de hoofdstad gelegen Zhangjiakou de sneeuwsporten gaan plaatsvinden. Volgens het olympisch comité beschikt Beijing al over vrijwel alle benodigde faciliteiten. Er moet alleen nog een overdekte schaatsbaan voor het baanschaatsen worden aangelegd.

 

Goede hoop op nieuwe spelen

Het Chinese Olympisch Comité heeft goede hoop op toewijzing. Het denkt dat de goede ervaringen met de zomerspelen van 2008 in het voordeel van Beijing werken.

Het comité erkent dat er ook obstakels zijn. De winterspelen van 2018 zijn aan Zuid-Korea toegewezen (Pyeongchang) en meestal vinden de volgende spelen dan op een ander continent plaats. Ondanks dat de schaatssporten indoor plaatshebben, is ook de luchtvervuiling een probleem. De Chinese organisatoren zijn hoopvol dat de luchtvervuiling over tien jaar aanmerkelijk zal zijn verminderd.

 

Andere kandidaten trokken zich terug

Noorwegen, Kazachstan en China waren uiteindelijk de enige drie landen die bij hun oorspronkelijke aanbod bleven. Zweden (Stockholm), Oekraïne (Lviv) en Polen (Krakau) trokken hun kandidatuur de laatste weken in. Ook Duitsland toonde eerder belangstelling, maar zag na een referendum onder de bevolking van München af van een kandidatuur.

maandag 7 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

President Xi aanwezig bij winterspelen Sotsji
Beijing wil winterspelen 2022
Fifa: 'China kan in 2030 WK voetbal organiseren'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder