economie cultuur politiek RSS

Woede over behandeling meisje dat water morste

Een partijfunctionaris en een politieman in de stad Heznang zijn geschorst nadat ze een 13-jarig meisje 20 minuten in de boeien achter een politiewagen door de straat lieten paraderen. Het meisje zou per ongeluk water hebben gemorst op een dienstwagen van de overheid.

Burgers zagen het tafereel, fotografeerde het en zette het hele verhaal op Weibo. Vervolgens ontstond een golf van verontwaardiging over het 'buitenproportionele' optreden van de functionarissen. Het bericht werd 151.000 keer gedeeld en meer dan 21.000 mensen plaatsten een reactie op het voorval.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt nu dat partijsecretaris Yuan Zehong en politieagent Chen Song zijn geschorst in afwachting van een officieel onderzoek. Yuan liet in de media weten dat het meisje inderdaad handboeien waren omgedaan, maar dat de politieagent niet doorhad dat zij zo jong was. Hij ontkent dat het meisje is gedwongen geboeid door de straat te paraderen.

 

Mobiele camera als wapen

Steeds vaker gebruiken Chinese burgers de camera van hun mobiele telefoon om gedrag van functionarissen vast te leggen dat in hun ogen ongepast is. Via sociale media als Weibo worden het bericht en de beelden zo snel verspreid, dat het internetcensors niet lukt om zaken onder het tapijt te vegen. De overheid of de partij is daarna gedwongen de zaak te onderzoeken en maatregelen te nemen.

Overigens komt het de nieuwe leiders niet altijd slecht uit als de publieke woede zich richt op misdragingen van bestuurders, ambtenaren of partijfunctionarissen. Xi Jinping en zijn regering wil corruptie aanpakken en het vertrouwen van de burger in het overheidsapparaat en de partij verbeteren.

woensdag 29 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Hartelijk welkom komt ambtenaar duur te staan
China steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder