economie cultuur politiek RSS

IMF verwacht lagere groei China

De verwachte groei van de Chinese economie is door het Internationaal Monetair Fonds naar beneden bijgesteld. In plaats van 8 procent zal China's economie 7,75 procent groeien in 2013.

Het IMF stelt zijn verwachtingen bij op grond van de wereldwijde economische situatie. De basis van de economie noemt het IMF nog steeds 'robuust'. Een groeicijfer van 7,75 procent is nog altijd fractioneel hoger dan waar de economische rekenmeesters in Beijing zelf rekening houden: 7,5 procent.

Het IMF noemt een aantal economische en sociale hervormingen noodzakelijk om de Chinese economie op middellange termijn aan de gang te houden. Zo'n 'beslissende stap' zou onder meer betekenen dat de economie moet liberaliseren; minder overheidsbemoeienis en meer vrije markt. Met name strategische sectoren, zoals de banken en energievoorziening, worden nu gedomineerd door staatsbedrijven. Dat staat verdere groei in de weg, aldus het IMF.

 

Zwaar weer voor de banken

Het IMF waarschuwt verder voor de grote hoeveelheid geleend geld die in de Chinese economie wordt gepompt om de groeimotor aan de gang te houden. Dat brengt het risico met zich mee dat banken en investeringsfondsen in financiële problemen komen. Het IMF adviseert daarom buitenlandse investeringen te vergemakkelijken en de binnenlandse consumptie te stimuleren.

Niet geheel toevallig publiceerde de Chinese overheid vorige week een document over mogelijke hervormingen: Opinies over Economische Hervormingen 2013. Daarin staan de denkrichtingen opgesomt die momenteel in China's bestuurscentrum Zhongnanhai leven.

 

Sleutel tot modernisering

Het kantoor in Hong Kong van Deutsche Bank publiceerde een reactie op het document. Daarin worden vier hervormingen genoemd die volgens de bank de sleutel vormen tot modernisering van China's economie: minder bureaucratie en private investeringen in strategische sectoren, hogere belastingen op vervuilende industrieën (met name het gebruik van kolen), betere toegang van buitenlandse investeerders (Panda-bonds) en het instellen van een ziektekostenverzekering.

woensdag 29 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Overheid moet zich minder met economie bemoeien'
China's economie groeit minder snel
Chinese export onder druk
Xi: 'China matigt groei opzettelijk'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder