economie cultuur politiek RSS

Dienstensector moet economische groei redden

China is de grootste fabrikant van goederen ter wereld, maar de dienstensector blijft daar ver bij achter. Investeren in de service-industrie kan daarom veel banen opleveren, denkt premier Li Keqiang.

De dienstensector is goed voor 44,6 procent van het bruto nationaal product van China. In de meeste ontwikkelde landen is dat rond de 60 procent. "Meer diensten en betere diensten zullen tot een toenemende binnenlandse vraag leiden", sprak Li woensdag op een congres voor de dienstensector in Beijing. En dat moet leiden tot economische groei en banen. "China moedigt bedrijven in de dienstensector aan om aan buitenlandse vraag te voldoen, en tegelijkertijd verwelkomen we buitenlandse aanbieders om hier hun hoofdkantoren, logistieke operaties en datacentra te vestigen."

De premier zei dat de overheid die groei wil stimuleren door hervormingen door te voeren, zoals het vergemakkelijken van buitenlandse investeringen. De dienstensector moet in 2015 bijna de helft van het BNP genereren (47 procent).

 

Belemmeringen aan de groei

De oproep van premier Li komt op een veelbetekenend moment. De groei van China's economie remt steeds verder af. Zakte het eerste kwartaal het groeicijfer al terug tot minder dan 8 procent; prognoses van het IMF voorspellen een nog lager groeitempo voor de rest van dit jaar.

De economische crisis in het westen trekt natuurlijk zijn wissel op de 'fabriek van de wereld', maar het is ook China zelf dat zijn groei begrenst. Teveel bemoeienis van de overheid, te weinig vrije markt, bescherming en bevoordeling van staatsbedrijven in strategische sectoren, beperkingen op buitenlandse investeringen in China; het zijn allemaal redenen waarom groei wordt belemmerd. China's leiders begrijpen dit ook en presenteerden vorige week een verkenning van mogelijke hervormingen: Opinies over Economische Hervormingen 2013.

 

Nog meer slecht nieuws

Ook donderdag zijn er weer slechte cijfers: 48 procent van de bedrijven in China verwachten een afname van de winst. Dat zou blijken uit een onderzoek van Ernst & Young onder 1.700 Chinese bedrijven. Verminderde export en gestegen grondstoffenprijzen zijn daar debet aan. Wel blijven de meeste bedrijven voorlopig winstgevend; slechts 3 procent verwacht dit jaar in de rode cijfers te belanden.

Uit een onderzoek van de Europese Handelskamer in China blijkt een zelfde beeld. Zo'n 64 procent van 550 Europese bedrijven actief in China verwacht dit jaar winst te maken; vorig jaar was dat nog 73 procent. De bedrijven wijten dit aan gestegen loonkosten.

donderdag 30 mei 2013

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

IMF verwacht lagere groei China
'Overheid moet zich minder met economie bemoeien'
China's economie groeit minder snel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder