economie cultuur politiek RSS

China wil treinverbinding naar India, Bhutan en Nepal

China wil treinverbinding naar India, Bhutan en Nepal

De Chinese overheid wil het spoornetwerk in Tibet uitbreiden met verbindingen naar de grenzen van India, Bhutan en Nepal. De spoorwegen moeten in 2020 klaar zijn.

Tibets hoofdstad Lhasa is nog maar sinds 2006 per spoor bereikbaar. Volgende maand opent een 250 kilometer lange verbinding tussen Lhasa en Shigatse, de tweede stad in Tibet. Hier is 12 jaar aan gebouwd en omvat 96 tunnels en bruggen.

Maar de Chinese spoorwegingenieurs zijn nog lang niet klaar, zegt het hoofd van de Tibetaanse spoorwegen tegen Global Times. Op de tekentafel liggen nieuwe treinverbindingen naar de grens met drie buurlanden: India, Bhutan en Nepal. Dat is geen sinecure in dit bergachtige, verlaten gebied waar het Tibetaans plateau al op 3.700 meter boven de zeespiegel ligt omzoomt door pieken die tot boven de 7.000 meter reiken.

 

Rendabel

De spoorlijnen zijn primair bedoeld om mijnen in het zuiden van Tibet te ontsluiten. Maar de investeringen zullen pas echt rendabel zijn als de buurlanden de spoorlijnen doortrekken. Zeker voor een spoorverbinding tussen China en India zal zeker belangstelling zijn bij goederenvervoerders. Nu moet de goederenstroom tussen de twee grote economieën omvaren via de Straat van Malakka.

Maar de vraag is of China's buren staan te trappelen van ongeduld om op het Chinese spoorwegnet te worden aangesloten. Veel grenzen in dit gebied zijn omstreden en waar ingenieurs enthousiast lijnen op de kaart tekenen, worden diplomaten nu al nerveus over dit politieke mijnenveld. India is in het grensgebied met China juist bezig extra grensposten te bouwen.

 

Miljardendammen

De aankondiging komt op een moment dat India de verhoudingen met Bhutan en Nepal aanhaalt. India wil er grote investeringen plegen, bijvoorbeeld door het bouwen van dammen en waterkrachtcentrales. China heeft een oogje op deze miljardenprojecten.

donderdag 24 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'
China overweegt bouw hogesnelheidstrein naar VS
India wil terugtrekking Chinese troepen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder