economie cultuur politiek RSS

'Prioriteit energievoorziening boven voedselproductie'

China moet meer voedsel uit het buitenland importeren, om het schaarse water te gebruiken voor energieproductie. Als dit plan wordt uitgevoerd, zal dat gevolgen hebben voor de voedselprijzen in de wereld.

Om het schaarse water in Noord- en Centraal-China beter te benutten, moet worden overwogen de voedselimporten ingrijpend te verhogen. Dat zegt Mu Guangfeng, een hoge ambtenaar van het ministerie van milieubescherming.

"We kunnen niet zonder energie. Als we daar over nadenken, kunnen we dan niet beter het gebruik van water voor de landbouw beperken in gebieden als Shaanxi en het taboe doorbreken over de import van graan?", zei Mu maandag op een congres over waterschaarste.

 

Energiehonger

China is al een grote importeur van voedsel, zoals sojabonen en mais. Maar het is altijd terughoudend geweest basisvoedsel als graan en rijst te importeren, om niet afhankelijk te worden van buitenlandse leveranties.

Mu wil dit dogma doorbreken en hij wijst erop dat veel containerschepen leeg naar China terugvaren als ze hun exportproducten in de wereld hebben afgeleverd. "Ik geloof dat een grotere voedselinvoer zal helpen China's drinkwater te beschermen en het geeft ecologisch kwetsbare gebieden de kans om sneller te herstellen", zei Mu, geciteerd door Reuters.

 

Droogte

Waterschaarste is een toenemend probleem. Structureel wordt teveel water gebruikt in grote delen van Noord- en Centraal-China, waardoor het grondwaterpeil daalt, bronnen opdrogen en meren droogvallen. Klimaatverandering kan dit op termijn verergeren.

Met name steenkool is een watervreter. China's energiemix leunt voor tweederde op steenkool.

 

Voedselprijzen

Als China besluit om de landbouwproductie terug te brengen en meer graan en rijst te importeren, kan dat gevolgen hebben voor voedselprijzen in de hele wereld. China zal proberen langlopende leveringscontracten af te sluiten, zodat het de prijs kan controleren. Dat kan door bijvoorbeeld andere landen leningen te verstrekken of grote infrastructurele projecten in het buitenland uit te voeren, die verspreid over tientallen jaren in natura worden terugbetaald. De prijzen op de vrije markt stijgen dan wel.

dinsdag 29 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Een vijfde van China's landbouwgrond is vervuild
Chinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder